Nieuws

LOKAAL: Voorzitter Bertrand Demiddeleer heeft een 1 mei boodschap

Team Vooruit

Saturday 01

May 2021 15:08

Een hele fijne 1 mei toegewenst.
Door corona zijn we ook dit jaar weer genoodzaakt onze 1 mei in ons kot te vieren.
We kijken dan ook reikhalzend, samen met jou, uit naar de periode na corona.
Hou nog even vol, het rijk der vrijheid is in zicht.
Maar 1 mei blijft een dag om te vieren én om te strijden.
Als lokale voorzitter heeft Bertrand Demiddeleer dan ook een boodschap voor jou, uit naam van het hele Vooruit team van Halle.
Bekijk zijn speech hier en deel de boodschap.
Samen maken we van onze stad de fijnste om in te wonen, zodat iedereen niet alleen kan overleven, maar vooral ook goed kan leven.

1 mei is normaal gezien de dag waarop socialisten fier op straat komen en  optochten vormen door de straten. Er zijn vurige toespraken, maar er wordt vooral veel samen gepraat, gelachen en gedronken. Door corona valt onze rode hoogdag opnieuw in het water. 1 mei gaat in essentie over de historische strijd voor de rechten van werknemers. 

Voor de achturenwerkdag, voor betere lonen, voor betaalde vakantie… 

Als kind keek ik met bewondering naar de stoet die in de stad rondtrok. De mannen van de SP met hun rode vlaggen, achter een fanfare die niet altijd even juist speelde, maar die er gewoon voor zorgde dat het ook plezant kon zijn.  In de namiddag gingen we dan naar Brussel.  1 mei was voor mij altijd een beetje kermis.  

1 mei is voor ons een feestdag ter ere van de socialistische beweging en alles wat die verwezenlijkt heeft in de voorbije 100 jaar. Men vindt ons gezondheidssysteem vanzelfsprekend, maar het is te danken aan de socialisten dat we een sociale zekerheid hebben. 1 mei is dus ook een strijddag.

Net zoals bij de grote crisis van de jaren 30 vinden de werkgevers ook nu weer dat het enkel moet gaan over onze concurrentiekracht. Toen kwam er dankzij de socialistische beweging een herverdeling van de middelen om de gezinnen te beschermen. De economie is vervolgens veel sneller gegroeid dan ooit tevoren, dankzij solidariteit. Toch komen die discussies van toen terug. De retoriek van de werkgevers in een grote crisis is verschrikkelijk verkeerd.”  

Maar 1 mei is veel meer dan traditie of nostalgie. Uiteraard is het goed om terug te kijken naar de verwezenlijkingen van het verleden. Maar 1 mei 2021 gaat voor ons vooral over de toekomst. 

Wie keihard zijn best doet moet daarvoor beloond worden en kunnen vooruitgaan in het leven. Deze 1 mei gaat over een nieuwe strijd - over de toekomst - en over de juiste keuzes maken. Want het virus heeft voor nieuwe uitdagingen gezorgd en de keuzes op scherp gezet om ons land straks samen weer op te bouwen. Zodat iedereen zijn deel doet, maar ook zijn deel krijgt. Zodat iedereen krijgt naar noden, maar ook bijdraagt naar vermogen. Zodat iedereen niet alleen kan overleven, maar vooral ook goed kan leven. Dat is niet meer dan rechtvaardig. Onze keuzes zijn glashelder: 

Ten eerste, slimme investeringen: 

- In ons onderwijs om de leerachterstand bij kinderen zo snel mogelijk op te halen; 

- In gezondheidszorg en mentaal welzijn 

- In behoud van jobs 

Ten tweede, een minimumbelasting van 21% voor multinationals (de Amazons en Google’s) 

En ten derde, betere lonen voor wie elke dag keihard zijn best doet. Een loonstijging van 0,4 procent bovenop de index is het absolute minimum. Waar er goed geboerd is, moeten ook werknemers hun fair deel krijgen en moeten de lonen dus sterker kunnen stijgen.

 

Ook in Halle strijden we voor een beter leven.

De laatste maanden worden we enorm veel gecontacteerd, meer dan we zelf verwacht hadden. Veel Hallenaars kampen met problemen sinds de coronacrisis. Hun inkomsten zijn weggevallen en hun toekomst ziet er onzeker uit.  Investeren in de mensen is noodzakelijk.  

In deze legislatuur wordt er hard gewerkt voor de mensen. Sommige beslissingen botsen nu op weerstand, maar je hebt plannen nodig om het zenuwstelsel van Halle te laten herstellen.  We kijken naar de toekomst, naar de periode na corona.

We lanceerden een herstelplan voor onze stad dat moet helpen om van Halle de fijnste stad te maken om in te wonen. 

Voor Hallenaren die door de crisis in financiële moeilijkheden geraakt zijn. Die steun wordt verdergezet tot minstens eind juni.

De oefenkansen voor wie Nederlands leert, waren het voorbije jaar veel te schaars en dus is er een inhaalbeweging nodig.

De stad schrapt heel wat belastingen en retributies tot en met eind dit jaar. “Het gaat dan onder meer over de belasting op terrassen of de inname van openbaar domein voor handelsactiviteiten. Ook de belasting op de ambulante handel voor markten en kermissen moet voor deze periode niet betaald worden.

Horecazaken mogen hun terrassen uitbreiden om de veiligheidsafstand van 1,5 m tussen de klanten en het personeel te garanderen. De extra inname van het openbaar domein is gratis voor de horeca-uitbaters.

Ook de waardebonnen blijven behouden. “We zetten het systeem van de Halle Handelt- en de Halle Trakteert-bons verder om het lokaal winkelen te stimuleren”

De subsidiepot voor de verenigingen wordt opnieuw verhoogd met 25 procent.

Het projectsubsidiereglement wordt ook voor 2021 versoepeld. Verenigingen krijgen daardoor extra kansen om hun werking opnieuw op te starten. Een projectsubsidie kan uitzonderlijk ook meer dan drie keer aangevraagd worden voor eenzelfde project.

Het vrijetijdsaanbod zal voor kinderen beperkt zijn de komende maanden. “Maar we houden onze speeltuinen in de stad en het skatepark zo veel mogelijk open.”

De leerbuddies gaan ook de komende maanden op pad. Die vrijwilligers begeleiden leerlingen met een leerachterstand.

De honderd laptops die de stad eind vorig jaar kocht worden dit jaar nog gratis ter beschikking gesteld aan de scholen.

Studenten kunnen terecht in verschillende blokspots. De capaciteit wordt net als vorig jaar uitgebreid zodat er veilig kan gestudeerd worden met voldoende afstand tussen de studenten.

En als het dus allemaal meezit, dan kunnen we volgende week ene gaan drinken op het terras van ons stamcafé.  En hopelijk gaat het daarna snel, zodat Halle weer de bloeiende en boeiende stad wordt van voor corona. 

Dat gaat deugd doen, want wie hard werkt, heeft ook recht op hard genieten.  Maar ook wie niet kon werken de voorbije periode, heeft recht op hard genieten.  Dankzij onze solidariteit kunnen we ervoor zorgen dat iedereen recht heeft op een goed leven. Dat is iets wat iedereen wil, jij toch ook? Maar onze solidariteit staat soms onder druk. En daarom moeten we erover waken dat iedereen bijdraagt. Ieder zijn deel is niets te veel.  Bijdragen naar vermogen, maar ook krijgen naar noden.  Niet alleen overleven, maar ook goed leven.  

De strijd is nog niet gestreden, integendeel zelfs.   Het gaat vandaag over uw toekomst.  Kiezen we ervoor om ons te laten meesleuren in een negatieve spiraal?  Of kiezen we ervoor om positief in het leven te staan Kiezen we ervoor om  met z’n allen, samen vooruit te gaan.

Daarom dat wij deze stad in beweging willen brengen en gaan we dit samen met u doen. Samen met u gaan we weer een pintje drinken.  Samen met u gaan we weer vieren als nooit te voren.  Samen met u gaan we van Halle de fijnste stad maken om in te wonen.

Samen gaan we de solidariteit weer hoog op de agenda plaatsen, omdat ge er pas op vooruitgaat als ook de anderen erop vooruitgaan. En pas als we allemaal samen vooruit gaan, gaan we als samenleving vooruit.

Allemaal samen Vooruit. 

Ne goeien 1ste mei

 

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant