Nieuws

LOKAAL: Vooruit met de jongeren op 't Kiel

Team Vooruit

Tuesday 04

May 2021 14:10

Na de LGU-heisa, nu de herstart

Na de interne audit, de bevindingen van de voorlopig bewindvoerster en - daaruit volgend - het stopzetten van de samenwerking tussen de Stad en Let’s Go Urban (LGU), is het moment voor Vooruit gekomen om de balans op te maken en vooral: naar de toekomst te kijken, met name die van de jongeren, die dreigden kind van de rekening te worden, en in de kou komen te staan. Dat zal niét gebeuren. Niet met ons.

(Foto: Joris Herregods)

Met Jinnih Beels zorgen we ervoor dat de jeugdwerking op het Kiel, in een nieuwe samenwerking, wordt verdergezet. Aan de vooravond van 1 mei kwam ze met het goeie nieuws naar buiten: “Mijn verantwoordelijkheid is om er voor te zorgen dat de jongeren een goed aanbod blijven krijgen. Zij mogen en zullen niet de dupe worden van wat er is misgelopen. We doen er op deze manier alles aan om voor hen het aanbod te garanderen.”

Kras Jeugdwerk vzw huist nu al in het pand op het Kiel. Op korte termijn zal de stad met hen afspraken maken rond een extra aanbod op het vlak van welzijn en om zich open te stellen als studeerlocatie. Eveneens op korte termijn zal de stad via bestaande overeenkomsten laagdrempelige dans- en beweegactiviteiten laten organiseren. Zo blijft er een aanbod voor kinderen en jongeren uit de wijk. Op langere termijn gaat de stad aan de hand van een open oproep ook op zoek naar een tweede hoofdgebruiker van het gebouw. Binnen de beleidsfilosofie ‘voor, door en met kinderen en jongeren’, worden jongeren zelf ook nauw betrokken en gehoord in aanloop naar het definitieve aanbod. Deze moet er een laagdrempelig aanbod organiseren voor, door en met kinderen en jongeren vanuit urban culture. Bedoeling is dat het aanbod zich duidelijk onderscheidt van het klassieke jeugdwelzijnsaanbod. Kinderen en jongeren moeten zo de kans krijgen om kennis te maken met verschillende disciplines binnen urban culture. In functie van hun zelfontplooiing moet daarbij de link worden gelegd met andere levensdomeinen. Kras Jeugdwerk en de andere nieuwe hoofdgebruiker zullen maximaal samenwerken. 

De stad wordt opnieuw verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw op het Kiel. De infrastructuur zal ook ter beschikking worden gesteld aan burgers en organisaties. Initiatieven van en voor jongeren en jeugdwerk krijgen daarbij voorrang en kunnen genieten van een voordeeltarief.

Het onfrisse LGU-dossier was al enkele weken, en zelfs maanden, voer voor de media, ook de nationale. De Gemeenteraad van afgelopen maandag, 26 april,  kondigde zich dan ook aan als behoorlijk spannend. De oppositie had bloed geroken.

Hicham

In dat klimaat hield Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh een even ferme als serene tussenkomst.

‘Hier zijn fouten gemaakt,’ begon hij, ‘dat blijkt uit de onafhankelijke audit die de stad meteen bestelde. Geld dat oneigenlijk werd gebruikt, moet teruggaan naar waar het voor bedoeld was: naar de jongeren. Het is duidelijk dat de controlemechanismen moeten worden aangescherpt, en daar zijn we ook mee bezig: we werken aan een transparante databank voor alle subsidiestromen. Dat staat zo in ons bestuursakkoord, dat voeren wij uit.’  

Maar Hicham voegde er meteen iets belangrijks aan toe: ‘Wij zijn als partij in dit bestuur gestapt om juist méér middelen vrij te maken voor het middenveld. Voor zij die het sociaal kapitaal in onze stad versterken en de inwoners van onze stad met elkaar verbinden. En als er ook maar één iemand door deze crisis zijn kans schoon ziet om een heksenjacht op subsidies of het middenveld te ontketenen, dat die maar snel iets anders denkt. Niet met ons.’

In zijn slotbetoog kwam het laatste element naar voren: ‘wij eisen in dit dossier volledige transparantie, de onderste steen moet bovengehaald worden. Daar heeft de Antwerpenaar recht op!’


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant