Nieuws

LOKAAL: Vooruit Holsbeek wil bossen beter beschermen: “Kapvergunningen kritischer bekijken”

Team Vooruit

Wednesday 05

May 2021 14:31

Er verdwijnt steeds meer groen in Holsbeek en Vooruit wil dat de kapvergunningen, en de opvolging daarvan, kritischer worden bekeken in de toekomst.

 

“De publieke belangstelling voor onze natuur is overweldigend, getuige de drukte op de wandel- en fietsroutes in onze gemeente”, zegt Adry Godts van Vooruit Holsbeek. “Aan de andere kant is het triest om te zien dat veel van het groen aan het verdwijnen is doordat, waarschijnlijk mede door de voorgenomen betonstop in 2030, plotseling kavels bos worden verkocht en vervolgens gekapt om plaats te maken voor bebouwing. De gemeente heeft al maatregelen genomen door de herverkaveling van stukken bouwgrond af te wijzen maar toch raakt veel bos nog steeds verloren aan de kettingzaag. Er zijn regels die het kappen van bomen aan banden leggen en de verantwoordelijkheid hiervoor ligt in het bijzonder bij Natuur en Bos die kapvergunningen verleent en die moet toezien op de naleving van de regels.”

Holsbeekse bossen

Toch is het nodig om die kapvergunningen en de opvolging daarvan nog kritischer te bekijken en aan te scherpen, volgens Adry. “Want vele inwoners van onze gemeente hebben de indruk dat te veel groen in een snel tempo aan het verdwijnen is”, vervolgt hij.  “Het gaat immers om het behoud van de natuur, terwijl minister Demir haar best doet om zoveel mogelijk bos aan te planten, gaan de Holsbeekse bossen verloren. Vooruit pleit daarom voor een verstrenging van de regels voor het verlenen van kapvergunningen en vooral meer toezicht op de naleving daarvan. Holsbeek moet een groene gemeente blijven en dat kan door niet enkel onze bossen beter te beschermen maar ook door langs straten en pleinen bomen en groen aan te brengen!”

 

bron: HLN


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant