Nieuws

Verslag webinar ‘Vooruit met het Nachtleven’

Team Vooruit

Monday 03

May 2021 10:44

‘Recht op nachtleven: een mensenrecht!’

Begin april hadden we een interessante en druk bijgewoonde webinar over het nachtleven in =A=. Het initiatief kwam van onze fractieleider Hicham El Mzairh. Hij is naast gemeenteraadslid ook professioneel DJ. En Stef Vonk, voorzitter van Vooruit-District Antwerpen was de knappe en bevlogen moderator/MC van de avond. Hij volgt samen met andere Vooruit’ers het cultuurbeleid op en wérkt ook zelf in de cultuur. Allebei dus gepassioneerd door het thema, allebei bezorgd over hoe pijnlijk de situatie momenteel is. Een boeiend nagesprek met Stef.

 

-Een avondlijke brainstorm met als themaNachtleven’ in tijden van nachtklokken en lockdowns: beetje vreemde timing, niet, Stef?

Goh, da’s maar hoe je het bekijkt, hé. Onze nachtcultuur zit intussen al een volledig jaar op slot. In tegenstelling tot andere sectoren zijn zij, ook tijdens de versoepelingen, nooit echt open kunnen gaan. Dat wéégt. Met deze webinar wilden we een krachtig signaal geven dat we de sector niet vergeten zijn. Als dit vreselijke virus eindelijk verslagen is, moeten wij hen 100% steunen met de heropening. Dat ons nachtleven belangrijk is, zag je ook tijdens de webinar. Op een gegeven moment vertelde een spreker over hoe je tijdens het uitgaan nieuwe mensen leert kennen, ongelooflijke, ‘andere’ gesprekken kan voeren of gewoon alles even kan loslaten op goede muziek. Je zag meteen ieders ogen instemmend twinkelen. Het gemis is écht groot…

-Dàt erover gebrainstormd wordt, dat jullie het op de agenda zetten: wil dat ook zeggen dat er wel wat schort aan het nachtelijke aanbod in onze stad, ook in ‘normale’ tijden?

Dat is zeker zo. De verplichte sluiting van de Shop en Club Vaag op het Eilandje waren daarbij trieste hoogtepunten. Antwerpen is een geweldige, snel groeiende stad, maar heeft het momenteel moeilijk om het bruisende te combineren met het residentiële. Dat zie je trouwens niet enkel bij het nachtleven, dat geldt net zo goed voor de ruimte die jongeren krijgen. Kijk maar hoe skaters momenteel worden weggejaagd door buurtbewoners op de Kaaien of het Theaterplein. Ik geloof echt dat dit, buiten corona, een van dé uitdagingen wordt voor onze stad deze legislatuur. ‘Gelukkig’ heeft covid ook wel duidelijk gemaakt hoe hard we dingen als ons nachtleven missen en moeten koesteren. Ik geloof dat stad én beleid dit nu wel beseffen.

-Jullie strikten een opvallend breed en gevarieerd palet aan sprekers, merkte ik.

Ja, wat meteen aangeeft hoe zeer het thema lééft.We hadden een leuke mix van echte Antwerpse professionals uit het veld: Omar Bouazza, bekend van Cafeína, Tomorrowland en Extrema, Jochem Peeters van Full Circle en Kurious, verder Ben Mouling  van Radio Modern en Oldskool Belgium, Sara Dziri, DJ, muziekproducer, en oprichter van ‘Not Your Techno’: allemaal namen, mensen die er toe doen. Maar we hebben net zo goed ons oor te luisteren gelegd bij de academische en politieke wereld. Valerie De Craene is onderzoeker sociale geografie, Cosmopolis aan de VUB. Verder ook Seppe Cosyns, die werkt als kabinetsmedewerker feesten en evenementen bij de Gentse schepen Annelies Storms.

-Het was dus geen partij-kransje?

Ik weet zelfs niet of überhaupt iémand van de sprekers een partijkaart had!…We mogen het nachtleven trouwens geen politiek thema laten worden van links of rechts. Iederéén heeft baat bij een goede nachtcultuur. Het voorstel van Schepen Koen Kennis (N-VA) om Antwerpen op te delen in “nachtzones” is bijvoorbeeld iets dat we volgens mij volop moeten steunen.

-Er was ook een opgemerkte deelname uit Mannheim? Hoe ben je godbetert daar uitgekomen?

Duitsland is sowieso een gidsland voor ons als het aankomt op een goed beleid voor nachtcultuur. Mannheim heeft net een nieuwe nachtburgemeester verkozen. Dat idee stond destijds ook in ons verkiezingsprogramma. Ik heb hem dus gewoon aangeschreven over onze webinar en hij was meteen enthousiast. We hebben hem ook uitgenodigd om eens naar Antwerpen te komen.

-Wat heb je nog onthouden van deze avond?

Het belangrijkste is dat we deze zomer mensen kunnen laten genieten van het nachtleven. Ik denk dat indoor activiteiten wellicht nog moeilijk zullen liggen, maar zogenaamde “open-airs” zouden wél moeten kunnen. De stad moet daarom nu al in kaart brengen welke open ruimtes zij heeft en hoe ze die in concessie kan geven aan Antwerpse nachtclubs. Een techno-feest van Club Vaag in de Scheldebocht moet bijvoorbeeld perfect haalbaar zijn. De stad kan daarbij ook haar huidige cultuursubsidies opentrekken naar de nachtsector.

-Denkt de sector, denken de Clubs zelf ook mee?

Absoluut! De Antwerpse nachtclubs hebben zich, door corona, verenigd in een “council of nightclubs”. Het nachtleven is trouwens veel meer dan “feesten” alleen. Het is een echte economie met impact op toerisme, stadsontwikkeling en mobiliteit. Antwerpen moet deze council dan ook echt beschouwen als een volwaardige gesprekspartner bij de ontwikkeling van haar breed beleid. En, ik zei het al, de stad zou enkele “nachtzones” moeten afbakenen in Antwerpen. Mensen die daar wonen, moeten weten dat er ’s nachts nu eenmaal veel leven is op straat.

-Diversiteit was ook een thema?

Kijk, de nacht is van iedereen en als dat niet zo is, dan faalt het beleid. Een goede nachtcultuur is een diverse nachtcultuur. Diversiteit leidt tot creativiteit en veiligheid. Op dat laatste vlak kan Gent ons het goede voorbeeld geven. Zij hebben een duidelijk actieplan om grensoverschrijdend gedrag en discriminatie aan te pakken in het nachtleven. Ik denk dan aan vertrouwenspersonen in clubs of praktijktesten bij buitenwippers.   

-Hoe heb jij jezelf door de nachten-loze covid-tijden geworsteld?

Manmanman! Niet kunnen uitgaan vind ik vre-se-lijk! Dat klinkt misschien wat overdreven of zelfs  oppervlakkig, maar voor mij is uitgaan een moment om te ontspannen na een stressvolle werkweek. Ik mis ook samen met mijn vrienden te kunnen dansen en hen te omhelzen als de lichten weer aangaan. Ik mis ook de artiesten. Iedereen spreekt altijd over het Sportpaleis, maar als je ziet welke DJ’s Ampère of Het Bos de afgelopen jaren mocht verwelkomen: wow! We hebben de webinar daarom ook afgesloten met een gedicht van en door Judith Rooy, die een ode aan het nachtleven schreef. Dat was een intens, mooi moment.

-Dat klinkt bijna religieus?

(glimlacht) Je zegt daar zoiets! Discotheken zijn voor sommigen inderdaad een beetje de kerken van weleer. Je komt samen om te vieren, verbondenheid te voelen, te luisteren. De pastoor is gewoon vervangen door een DJ… Faithless zei toch al‘God is a DJ’?...

Een van de sprekers sprak op een bepaald moment over het “Recht op Nachtleven” als een soort mensenrecht. Wel, ik deel die mening volmondig.

-Sinds Conner trekt Vooruit opvallend veel nieuwe jongeren aan - dus dit is een thema dat we moeten omarmen, koesteren en verder uitspitten?  

Nogmaals, het nachtleven is er van en voor iedereen. Zelfs onrechtstreeks. Kijk naar Berlijn. Heel de wereld gaat daarheen voor het nachtleven, maar ook restaurants, winkels, hotels,… hebben daar voordeel bij. Maar als alles eindelijk weer een beetje loopt in Antwerpen, nodig ik Conner zeker eens uit voor een avondje stappen, daar kan je van op aan!   

-Wat doe jij de eerste nacht dat ‘alles weer open is’?

Ik denk dat ik zeker een traantje ga wegpinken. Ik ben echt dankbaar voor de rijke nachtcultuur die wij in België hebben. Ik ga er - na wat we nu meegemaakt hebben -  nog harder van genieten in de toekomst, dat weet ik wel zeker!

-Bedankt, Stef, en tot ergens in den draai!


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant