Nieuws

LOKAAL: Trage wegen: Heystraatje tussen Beylestraat en fiets-o-strade opnieuw opengesteld

Team Vooruit

Sunday 04

April 2021 14:50

Essen inventariseert momenteel met een 20-tal vrijwilligers de trage wegen.  Dat zijn trage verbindingen zoals oude kerkwegels, akkerpaden, ...

“Nog tot half mei werkt het Regionaal Landschap in opdracht van de gemeente en met de medewerking van een 20-tal vrijwilliers aan het kaart brengen en actualiseren van trage verbindingen”, zegt schepen van leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit-JijMaaktEssen). 

 

 

Met een gespecialiseerde App van de vzw Trage Wegen worden oude kerkwegels, buurtwegen, akkerpaden enzomeer in kaart gebracht.  Ook verbindingen die met de jaren verdwenen zijn maar wél een publiek karakter hadden worden geïnventariseerd.  Dat is een huzarenwerk. Deze oefening gebeurde ook een aantal jaren geleden en dit vormt hier dus ook een actualisatie en aanvulling op.

In het najaar wordt alle verzamelde materiaal bij mekaar gelegd en met alle betrokkenen bekeken welke verbindingen kunnen verbeterd, terug opengesteld of benoemd enzomeer worden.

Helmut Jaspers: “We zien trage wegen ook als kleine natuurelementen in het landschap.  Dat betekent dat we ook bekijken waar we de wegen kunnen opwaarderen door ze bijvoorbeeld aan te plant met bomen of houtkanten of door de bermen in te zaaien met kruidenrijke mengsel”.

Ook het benoemen van de wegels die nog geen naam hebben en het aanbrengen van bijhorende naambordjes staat op de planning.

Intussen wordt er echter niet stilgezeten.  Zo werd onlangs het Heistraatje op Wildert opnieuw toegankelijk gemaakt, aangeplant en met een kruidenrijk mengsel ingezaaid. 

“Een kleine, maar mooie wandelverbinding die wandelen tussen de Beylestraat en de fiets-o-strade opnieuw mogelijk maakt”.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant