Nieuws

LOKAAL: Burgemeester Fons Verwimp zegt de lokale politiek vaarwel

Team Vooruit

Friday 01

October 2021 07:34

Na 27 jaar lokale politiek geeft burgemeester Fons Verwimp op 1 januari 2022 de sjerp door aan Karolien Eens. Lees hieronder het interview met de burgervader van Tessenderlo.

Fons Verwimp: ik heb altijd met heel veel plezier en heel veel goesting aan politiek gedaan en mij ingezet voor alle Looienaars. Toch komt er ook een tijd van afscheid nemen. En het is wat mij betreft nu het ideale moment om de fakkel door te geven.

De voorbije coronatijd was niet altijd makkelijk. Ik had mij mijn laatste jaar als burgemeester dan ook heel anders voorgesteld. Maar corona heeft ons nog maar eens doen inzien wat het belang is van een goede gezondheid, familie en vrienden om je heen. En gezien mijn leeftijd vind ik het nu ook wel tijd om het wat rustiger aan te gaan doen.

Hoe kijk je terug op 27 jaar lokale politiek?

27 jaar is een hele tijd en in die jaren is er ook veel veranderd. 27 jaar geleden werd ik verkozen in de gemeenteraad, na 3 jaar werd ik schepen van sport, jeugd en sociale zaken. Als ex-basketbalcoach en voormalig jeugdwerker was dat echt wel mijn ding. Later kreeg ik nog heel wat bevoegdheden bij waaronder toerisme, milieu, middenstand, feestelijkheden, ontwikkelingssamenwerking…. 

In september 2009 volgde ik Jan Verheyden op als burgemeester. Ik wilde een burgemeester zijn die dicht bij de mensen staat. Een burgemeester moet een burgervader zijn voor iedereen en vaak betekent dit dat je een bemiddelende rol speelt. Maar naast die burgervader moet je ook iemand zijn die vooruit kijkt, die ervoor zorgt dat mensen hier goed kunnen wonen, dichtbij werk kunnen vinden, naar een sportclub, een muziekschool of tekenacademie kunnen gaan, hun kinderen voor en na school goed opgevangen worden. Als het wat moelijker gaat moeten mensen de nodige steun vinden, zo lang mogelijk thuis kunnen wonen of goed opgevangen worden.

Je moet er eveneens voor zorgen dat Tessenderlo een ondernemend dorp is en blijft, met mogelijkheden voor bedrijven en zelfstandige ondernemers. 

Waar ben je fier op?

Een project dat me nauw aan het hart ligt is Gerhagen en ruimer gezien het Merodegebied. We hebben daar heel wat in geïnvesteerd om enerzijds de waardevolle natuur zo goed mogelijk te beschermen, maar anderzijds dit prachtige gebied ook open te stellen voor iedereen. 

Ik ben ook fier op het feit dat we een bruisende, levendige gemeente zijn. Dat er gezegd wordt dat er in Looi altijd iets te beleven valt komt niet vanzelf. Daar hebben we de voorbije jaren hard aan gewerkt, niet alleen vanuit de gemeentelijke diensten, maar ook in samenwerking met onze raden en verenigingen. Want wat is er mooier dan mensen samen te brengen? Dat lukte het voorbije jaar niet zo goed, maar bij onze feestafdeling en de verenigingen merk ik dat er weer heel veel knaldrang is om er de volgende maanden weer een lap op te geven. 

Als burgemeester kan je veel, maar zeker niet alles. Komende uit de sportwereld ken ik het belang van goed ploegwerk. Ik heb mezelf dan ook omringd door een topteam van naaste medewerkers, personeel, maar ook vrijwilligers en raden. Ik wil hen allemaal bedanken voor het vertrouwen en de aangename samenwerking.  

Ook een goede samenwerking binnen het schepencollege is belangrijk en die was er zeker. Ik heb ook respect voor de verkozenen in oppositie. Er waren, zoals dat hoort, verschillen, maar de samenwerking met hen verliep/verloopt correct.

Wat brengt de toekomst?

De volgende maanden ligt er nog heel wat werk op de plank. Er zijn de gesprekken met Ham over een mogelijke fusie, de fusie van politiezones, de regiovorming, het fiets- en mobiliteitsplan, het nieuwe vrijetijdshuis, de welzijnscampus, het bekomen van het label voor het Merodegebied als landschapspark,…  zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ik zal de volgende weken nog genoeg om handen hebben.

Maar vanaf 1 januari geef ik de fakkel door. Ik ben verheugd dat Karolien hem overneemt. Karolien zal een goede burgemeester zijn, al zal ze op een andere manier burgemeester zijn. Ik en het bestuur van Vooruit en SPiL hebben alle vertrouwen in haar. 

Ik zal ook ontslag nemen uit de gemeenteraad, ik wil geen schoonmoeder zijn van de nieuwe ploeg. Ik wens Karolien, als eerste vrouwelijke burgemeester, het schepencollege en de raadsleden veel inspiratie en moed om Looi te geven wat Looi toekomt.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant