Nieuws

LOKAAL: Succes aan alle leerlingen en studenten met de examens, Er zijn blokspots, ondersteunning en ontspanning.

Team Vooruit

Wednesday 09

June 2021 10:56

De voorbije maanden waren voor iedereen zwaar. Ook voor jongeren en studenten was het een uitdagende periode. Nu de coronamaatregelen langzaamaan versoepelen, loert de examenperiode om de hoek. Stad Leuven wil jongeren en studenten aanmoedigen om nog even door te bijten en hen een hart onder de riem steken. Schepenen Van Oppens, Vansina en Wadera doen dat onder meer met een korte videoboodschap. Op enkele plaatsen in de stad worden bovendien bloklocaties voorzien en de verschillende partners zorgen voor ondersteuning en ontspanning.

 

“Al meer dan een jaar hebben de coronamaatregelen een grote impact op het studentenleven. Zeker het gebrek aan structuur en sociale contacten weegt bijzonder zwaar. Nu er stilaan terug wat meer mag, breekt de examenperiode aan. We moedigen de Leuvense studenten aan om nog even door te bijten en wensen hen veel succes. Nadien kan iedereen genieten van de zomer, een zomer die nog altijd anders zal zijn dan dat we gewoon zijn, maar waarin er toch wel weer wat mogelijk zal zijn”, klinkt het bij schepen van studentenzaken Thomas Van Oppens. “Er zijn in Leuven heel wat concrete initiatieven om blokkende studenten te ondersteunen. Zo zijn er verschillende bloklocaties en zorgen de verschillende onderwijspartners ook voor de nodige ontspanning en ondersteuning.” 

Bloklocaties
KU Leuven voorziet opnieuw verschillende bloklocaties, in de leercentra en bibliotheken maar ook in de Faculty Club en het stadion van OHL. Hogeschool UCLL houdt haar leercentra en blokplekken op vraag van de studenten langer open zodat ze er ook ’s avonds rustig kunnen blokken.

“Ook het MIJNLEUVEN Stadhuis voorziet een stille werkruimte voor jongeren en studenten om in een creatieve en aangename omgeving te kunnen blokken”, zegt Dirk Vansina, schepen van jeugd. Jongeren zijn welkom van 10 tot 21 uur om in stilte hun leerstof te verwerken en reserveren een plekje op voorhand.

Ondersteuning
De campagne ‘Hoe is ’t nu écht?’ van de stad om het mentaal welzijn van Leuvenaars te ondersteunen, richt zich ook op studenten. Zo liggen er postkaartjes van de campagne in onder meer bibliotheken, leercentra en residenties van de KU Leuven. Studenten kunnen de postkaarten gebruiken om het gesprek aan te gaan met hun medestudenten over hoe ze zich voelen of als positieve opsteker in de examenperiode.Studenten van KU Leuven kunnen voor tips, advies en steun terecht op de website Thuis aan KU Leuven. Ze kunnen er ook elke dag anoniem chatten met medewerkers van studentenvoorzieningen.

Ontspanning
De verschillende partners zorgen ook voor de nodige ontspanning. Zo pakt Hogeschool UCLL uit met een ludieke actie, namelijk de #UCLLblokt playlist. Studenten en medewerkers sturen hun favoriete bloklied in en zo creëert UCLL een fijne Moving Minds playlist. LUCA School of Arts voorziet muziek voor haar studenten met The Ultimate MixMonster Menno Blok Around the Clock Mix Lists.

Studentenkoepel LOKO organiseert dit jaar een coronaveilige SOS Blok. LOKO zal goodies zoals fluostiften en notitieblokjes uitdelen aan de bibliotheken en leercentra.

Ook initiatieven voor middelbare studenten
Ook leerlingen van het middelbaar beginnen aan de examenperiode. MIJNLEUVEN gaf er daarom in zes secundaire scholen tussen 17 mei en 1 juni nog een laatste keer ‘een lap op’. “Het jongerenlabel stak de leerlingen een bemoedigend hart onder de riem. Tijdens MIJNLEUVEN lounge verzorgden jonge dj’s enkele sets gedurende de lunch. Zo sturen we hen met goede moed de blokperiode in”, aldus Dirk Vansina.

Schepen van onderwijs, Lalynn Wadera, zag dat ook de Leuvense scholen het afgelopen jaar een enorme inspanning leverden om leerlingen op de best mogelijke manier te ondersteunen: “Het afgelopen schooljaar was uiteraard voor niemand evident. Maar ik stond versteld van het aanpassingsvermogen van zowel leerkrachten als leerlingen om de lessen vanop afstand kwaliteitsvol verder te zetten. Gelukkig konden de meeste jongeren nog enkele weken volledig naar de klas terugkeren om opnieuw de connectie met de school, de leerkrachten en de medeleerlingen te voelen. Hopelijk gaf dat hen de energie voor nog een laatste krachtinspanning tijdens de komende examenperiode. De zomer kijkt al om het muurtje, bijna tijd om te genieten”, besluit schepen Wadera.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant