Nieuws

LOKAAL: Ilse Bats vraagt ingerichte cultuurtuinen voor kleine events.

Team Vooruit

Wednesday 28

April 2021 11:16

Raadslid Ilse Bats pleit voor ingerichte cultuurtuinen voor kleine events die coronaproof kunnen verlopen. En dat voor de hele zomer.

Lees haar interpellatie hieronder:

 

Voorzitter,

Vanaf 8 mei mogen kleine culturele activiteiten opnieuw plaatsvinden, dat staat zo in het 'buitenplan' dat het Overlegcomité heeft voorgesteld. Iedere stad maakt zich dus op voor een lange zomer met veel kleine evenementen en optredens.

Uiteraard moeten we in Sint-Niklaas ook mee op deze kar springen. Ik ben ervan overtuigd dat onze diensten al druk aan het denken zijn, en ik zou daar graag een concreet voorstel aan toevoegen.

Zoals we al eerder aangaven is het onze mening dat de stad zelf initiatieven moet nemen en verenigingen, cultuurmakers en horeca actief moet uitnodigen en tools moet bieden om opnieuw aan de slag te gaan.

En dus lijkt het ons een prima idee om een paar gesloten of omheinde stadstuinen - in de betekenis van “tuinen van de stad” -  structureel, voor de hele zomer, in te richten als kleine podium-buitenzalen, die iedereen die dat wil, kan gebruiken zoals je dat zou doen met de binneninfrastructuur van het Cultuurcentrum.

Ik denk bijvoorbeeld aan verenigingen die een schrijver of spreker willen vragen, een theatergezelschap dat voor beperkt publiek toch eens wil spelen, kindertheater, eindwerken muziek, woord en dans van de academie, een kortfilm, poëzie-ochtenden, enz…

Concreet denk ik hiervoor bijvoorbeeld aan de tuin van de Salons, waar dan permanent een klein overdekt podium wordt geplaatst, 50 stoelen, eventueel tafeltjes, al dan niet een WC-wagen, enz…

Door dit permanent te plaatsen kunnen de groendienst en de dienst evenementen eventueel voor wat extra ‘opsmuk’ zorgen, wat lampjes, extra groen, of wat dan ook. 

Het gebruikersreglement kan eenvoudig en vergelijkbaar zijn met het gebruik van de grote kamer van de Salons.

Maar ook andere beschutte plekjes, in de stad en de deelgemeenten, kunnen worden ingericht.

Een tweede ideaal stadsplekje zou bijvoorbeeld de binnentuin van het SteM kunnen zijn, maar er zijn ongetwijfeld nog verborgen tuinen. 

Er zijn eigenlijk maar 2 voorwaarden waaraan zo’n locatie moet voldoen.

Het terrein moet wat privacy hebben, zodat er een ticketverkoop kan zijn en de maximumcapaciteit, dan van toepassing voor buitenevenementen, niet overschreden kan worden. En die privacy is dan meteen ook prima om het geluid zo optimaal mogelijk te houden.

Verenigingen en enthousiastelingen vinden het vaak echt veel gedoe om voor een uurtje alle dingen (stoelen, podium enz…) apart aan te vragen, maar als de cultuurtuin een feit is zal het ongetwijfeld leiden tot gretig gebruik.

Dus, wat vragen wij: 

Ingerichte cultuurtuinen voor kleine activiteiten voor de hele zomer

En dat Huur- of gebruiksklaar voor iedereen die normaal gezien gelijk welke zaal van de stad kan huren

 

 

Ik hoop dat u, schepen, en uw diensten dit idee genegen zijn. Ik wil uiteraard altijd meedenken over de praktische zaken.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant