Nieuws

Onafhankelijk gemeenteraadslid Khadija Chennouf vervoegt Vooruit Antwerpen

Team Vooruit

Wednesday 31

March 2021 08:51

Vanaf vandaag maakt Khadija Chennouf, onafhankelijk Antwerps gemeenteraadslid, deel uit van Vooruit. Ze raakte in 2018 verkozen vanop de PVDA lijst, begin 2019 verliet ze die fractie om als partij-onafhankelijke te zetelen. Vandaag wordt ze terug verwelkomd in een politiek team. Khadija raakte overtuigd door het project - en de mensen - van Vooruit en wordt deel van de beweging. We leren haar kennen.

 

Welkom Khadija, we vallen met de deur in huis: waarom kies je voor Vooruit?

Als onafhankelijke is het moeilijk om te wegen op het beleid, ik ben verkozen en wil mijn verantwoordelijkheid opnemen, meedenken en werken aan oplossingen. De nieuwe, open toon van de Vooruit-beweging, gaf de doorslag. Ik merk dat heel wat mensen het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. Vooruit wil duidelijk op een nieuwe, positieve manier aan politiek doen: naar de mensen toe gaan, met iedereen in gesprek, op zoek naar oplossingen. En dit allemaal zodat elke Antwerpenaar er op vooruit gaat. Dat is wat me aanspreekt.

Dus het nieuwe project van Vooruit spreekt je aan?

Niet alleen dat, ook de mensen die er achter zitten hebben me gecharmeerd. Je merkt dat zij er zijn voor de mensen, hen willen helpen. Er heerst een warme, positieve vibe, en positiviteit vind ik een grote kwaliteit in het leven, en dus ook en zeker in de politiek. Ik had de afgelopen maanden heel fijne gesprekken met fractieleider Hicham El Mzairh, maar ook met Vooruit-schepenen Jinnih Beels en Karim Bachar. En Tom Meeuws was, ook toen ik nog voor PVDA zetelde, altijd heel erg aimabel, en deed geregeld een klapke met mij toen de gemeenteraad nog fysiek bijeen kwam. Dat verraste me toen in aangename zin: goed, je hebt de meerderheid, je hebt de oppositie, maar we zijn wel allemaal mensen die werken aan een beter Antwerpen, een betere wereld, toch?

Ben je altijd al politiek geëngageerd geweest?

Ik ben eigenlijk eerder toevallig in de politiek verzeild geraakt, al ben ik altijd wel sociaal ingesteld geweest. Dat heeft misschien wel te maken met het feit dat ik uit een groot gezin kom: we waren thuis met tien kinderen, vijf jongens en vijf meisjes, en ik was de jongste. Dan leer je snel met anderen praten, dan leer je veel van hen, dan leer je ook opkomen voor jezelf.

Over voor jezelf opkomen gesproken, je hebt een zwarte band in taekwondo?

(glimlacht) Dat is inderdaad een absolute passie, ja, en ik geef er ook les in en ben scheidsrechter, maar er bestaan over de sport nogal wat misverstanden. Het draait niet om agressie, integendeel: het is een kwestie van bedaarde discipline, zelfbeheersing en zelfverdediging. Dingen die ik ook in het dagelijks leven huldig. De Dojang is voor mij een belangrijke leerschool geweest.

Ga je sport dan ook extra opvolgen in de gemeenteraad?

Zeker, sport is niet alleen gezond, het is ook enorm verbindend. Maar als alleenstaande moeder ken ik als geen ander het belang van een goed sociaal en jeugdbeleid. Die beleidsdomeinen ga ik dus ook met extra aandacht bekijken. Voor mij gaan die trouwens hand in hand. Ik geloof echt in plekken waar sport, cultuur en jeugd samenkomen. Ik denk dan aan grote centra waar jongeren elkaar ontmoeten en in aanraking komen met verschillende vormen van vrijetijdsbesteding.

Heel wat te doen in de gemeenteraad zo te horen!

(lacht) Ja, ik heb er al zin in! Technisch gezien zal ik blijven zetelen als onafhankelijk raadslid, want in Antwerpen kun je niet midden in een legislatuur toetreden tot een andere fractie jammer genoeg. Ik merk al wel dat de gemeenteraadsfractie en de partij voor me klaar staan. Met die ondersteuning kan ik me politiek verder ontwikkelen.

De politiek is natuurlijk meer dan de raad alleen?

Inderdaad, ik ben ook al met de voorzitter van Vooruit Antwerpen Tatjana Scheck en lokaal voorzitter Dominique Kums gaan wandelen door Merksem, waar ik zelf ook woon. Ook daar voelde ik me warm onthaald.

Klinkt goed! Om af te sluiten nog: heb je zo iets als een persoonlijk motto?

‘Ook al bereik ik mijn doel niet, ik wil er voor gevochten hebben’. Zo ben ik.

Succes, Khadija, dank voor de babbel, en… vollen bak Vooruit nu!


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant