Nieuws

LOKAAL: Meer Man Mag! Online studie- en inspiratiesessies van 26 tot 29 april

Team Vooruit

Wednesday 21

April 2021 12:41

Als de pandemie ons één ding heeft geleerd, is het wel dat samenwerken onontbeerlijk is. We hebben meer dan ooit nood aan meer zorgende handen en troostende schouders, aan goede voorbeelden en bezielde initiatiefnemers. Daarom organiseren stad Leuven, MoveMen en M Leuven van 26 tot 29 april de online studie- en inspiratiesessies Meer Man Mag!. De sessies gaan in op de zoektocht naar mannelijke bondgenoten in het bereiken van gelijke kansen.

 

Een vader als geen ander
Het startpunt van dit initiatief is de portretreeks van de familie Van Diest in de collectie van museum M. “Vier portretten tonen de uitgebreide kroost van dokter Pierre Joseph en zijn vrouw Elisabeth: dochters Ophélie, Miranda, Isala, Flore en Florida en de enige zoon, Napoléon Van Diest. De geschiedschrijving zal één dochter, Isala van Diest, vereeuwigen als de eerste vrouwelijke dokter in België”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Pierre Joseph was niet enkel een gerenommeerd arts en lid van de Leuvense burgerij in de negentiende eeuw, hij was tevens een vader met een progressieve visie. Samen met zijn vrouw gaf hij hun vijf dochters dezelfde opvoeding als hun enige zoon. Bovendien steunde hij zijn dochter Isala in het nastreven van haar diepste overtuiging: arts worden. Hij was voor zijn dochter een echte bondgenoot op een moment in de geschiedenis dat dit geen evidentie was voor mannen.”

Bondgenoten vandaag
Wat heeft een negentiende-eeuwse Leuvense familie te zoeken in 2021? “We vertrekken vanuit het verhaal van de man achter de vrouw, de bondgenoot. Wie was hij vroeger en wie is hij vandaag?”, vertelt Lies Corneillie, schepen van gelijke kansen. “En indien hij nog geen bondgenoot is, hoe kan hij die dan worden? Zijn vrouwen bereid om hem die ruimte te geven? En hoe pakken we dat liefst over de generaties heen aan?  Hoe betrekken we jongens, leraars, ondernemers en tentoonstellingsmakers, maar ook verzorgenden, echtgenoten en vaders bij het werken aan meer gendergelijkheid, aan het voorkomen van geweld of het doorbreken van stereotypen? Met lezingen, netwerkgesprekken en workshops vol praktijkvoorbeelden en positieve rolmodellen willen we in deze inspiratiedagen met deze vragen aan de slag.”

“Er bestaat al veel expertise op dit vlak en daarom is MoveMen, voorheen MenEngage België, de derde partner in dit verhaal: zij brengen mensen en organisaties samen die werken met jongens en mannen rond gendergelijkheid en diverse invullingen van mannelijkheid. Ook mannen kunnen lijden onder vooroordelen en stereotypen over wat een man moet zijn of doen. Dat willen we doorbreken”, vervolledigt schepen Corneillie.

Voor elk wat wils
Het programma, dat digitaal plaatsvindt van maandag 26 tot en met donderdag 29 april 2021, bestaat uit vier themadagen met telkens een lezing in de voormiddag en workshop in de namiddag. 
Op maandag trappen de organisatoren de vierdaagse af met een introductie over het thema aan de hand van een keynote en panelgesprek. Op dinsdag focussen de organisatoren op zorg en de rol van vaderschap. Op woensdag staan er twee interactieve workshops gepland, speciaal voor het onderwijs. Op donderdag sluit het aanbod van M Leuven de studie- en inspiratiedagen af. Het volledige programma vind je op www.meermanmag.com.

Welkom in Leuven en in M!
“We hadden iedereen heel graag verwelkomd in M maar nog liever houden we het veilig en daarom kiezen we voor dit online aanbod. We hebben gekozen voor korte, krachtige en behapbare sessies: iedereen zit immers al voldoende achter het scherm. Maar niet getreurd: als je actief deelneemt aan één van de lezingen of workshops, ontvang je een voucher voor een gratis bezoek aan M. Dan kan je later gezellig afzakken naar Leuven en kennismaken met onze mooie stad én het museum”, besluit schepen Vandevoort.

Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht. Inschrijven is mogelijk tot één dag voor de online sessie. Het programma richt zich tot studenten, professionals en beleidsmakers uit het onderwijs, uit organisaties die zich inzetten voor de begeleiding van kwetsbare kinderen, jongeren, kansarmen, anderstalige nieuwkomers en hun gezinnen en tot culturele instellingen, bibliotheken- en documentatiecentra en verenigingen die focussen op beeldgeletterdheid, gender, feminisme en gelijke kansen.

Aan deze studiedag werken volgende partners mee: CAW/JAC Leuven, Emancipator, GAMS vzw, Gelijke Kansen Vlaanderen, M Leuven, Nesma consulting, Odisee Hogeschool, RoSa vzw, stad Leuven en vzw ZIJN - Beweging tegen Geweld, met de gewaardeerde steun van vzw For A Better Life.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant