Nieuws

LOKAAL: Leuvense leerlingen kiezen beste boek

Team Vooruit

Monday 14

June 2021 11:13

Elk jaar organiseert de Bib Leuven het leesbevorderingsproject ‘Top 10 van Bibliot’ voor leerlingen uit de tweede en derde graad van de basisschool. 47 klassen namen dit schooljaar deel aan het project. In totaal lazen 1.005 kinderen samen 4.697 boeken uit de Bibliot-long list. Ze gaven het gelezen boek telkens een score. Vandaag wordt het winnende boek bekend gemaakt. Voor de tweede graad is dat ‘Bzzz de kleinste bankoverval ter wereld’ van Alexander Kerkwood Brown. Voor de derde graad prijkt het boek ‘Eefje en de dieren’ van Matt Haig bovenaan de Top 10 van Bibliot.

 

“Als kind was ik al verslingerd aan boeken”, glimlacht schepen Denise Vandevoort. “Ik was een echte veellezer. Boeken brengen je in een andere wereld, stimuleren je fantasie en verruimen je blik. Ook nu nog verdiep ik me graag in een boek, ik heb mijn e-reader zelfs altijd op zak. Iedereen weet dat lezen ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, dus het is fantastisch dat er weer zo veel enthousiaste deelnemers waren voor de Bibliot-editie van dit jaar. Fijn dat we dit kunnen organiseren!”

En de winnaar is...
Voor de derde graad kwam de Brit Matt Haig als winnende auteur uit de bus. Zijn boek ‘Eefje en de dieren’ was de absolute favoriet. In een korte reactie per mail bedankte de auteur de Leuvense kinderen: “How nice to get this news from Belgium! Thanks to all the children of Leuven! I really appreciate this.” De tweede plaats gaat naar ‘Het meisje dat met de beren praatte’ van Sophie Anderson en de derde plaats naar ‘Alles wat ik nog met Gizmo wil doen’ van Ben Davis.

De kinderen van de tweede graad kozen ‘Bzzz de kleinste bankoverval ter wereld’ van Alexander Kerkwood als beste boek van het jaar. Ze waren dol op dit humoristische fantasieverhaal over muggen! Edward Van de Vendel oogstte met het boek ‘Miss eenhoorn’ een tweede plaats. Op nummer drie tenslotte staat ‘Dogman en de vlooienkoning’ geschreven door Dav Pilkey.

Online Bibliotfeest
Het Bibliotjaar wordt normaal gezien afgesloten met een groot feest waarop de Top 10 onthuld wordt. Dat kon dit jaar niet doorgaan, maar er werd een creatieve oplossing gezocht. De bibmedewerkers publiceerden dagelijks een filmpje op de bibwebsite. Dat stelde telkens een boek uit de Top 10 voor met een raadsel. Zo kregen de trouwe lezertjes toch een mooie afsluiter van hun Bibliotjaar.

Al 20 jaar is Bibliot een belangrijk project dat leesplezier centraal stelt bij een jong en divers publiek. Zelfs de bijzondere omstandigheden van het voorbije jaar konden niet verhinderen dat het project weer een weergaloos succes werd.

Praktische info:
Lezers die individueel deelnamen aan Bibliot zijn welkom aan het onthaal van de Bib Leuven Tweebronnen en de filialen om hun leescadeautje op te halen. Meer weten? De filmpjes van Bibliot blijven beschikbaar op de website van de Bib. Daar vind je ook de volledige leeslijst en de top tien.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant