Nieuws

LOKAAL: Leuven: Zomerprogramma Museumspelstraat opnieuw van start

Team Vooruit

Thursday 01

July 2021 11:30

Ook deze zomer kunnen gezinnen heerlijk op vakantie gaan in eigen stad. Families op zoek naar zomerse activiteiten in Leuven kunnen de hele zomervakantie lang terecht in de Museumspelstraat en de groene tuin van M Leuven voor een speels en creatief zomerprogramma.

“In de stad vraagt het soms een bijzondere aanpak om mensen eraan te herinneren dat de straat ook om te spelen kan zijn”, vertelt schepen van zorg en welzijn Bieke Verlinden. Daarom legde de stad Leuven in 2015 de allereerste ‘Museumspelstraat’ aan in de Savoyestraat, waar ook de tuin van M Leuven en het Huis van het Kind zich bevinden. “In de Museumspelstraat kunnen kinderen - én volwassenen - in het hart van de stad heerlijk op straat spelen. Kinderen ontdekken de wereld rondom hen al spelend, en de straten van onze stad moeten hen daar ook de kans toe geven”, zegt schepen Verlinden. De stad stak daarom haar Museumspelstraat vorig jaar nog in een gloednieuw kleedje met een nieuw en eigen ontwerp van de stadsdiensten.  

Het vrolijke parcours van de spelstraat laat jong en oud het plezier van spelen op straat ontdekken. “Het is geweldig voor de kinderen die zich op wandel in de stad even kunnen uitleven in een straat die helemaal voor hen gemaakt is en hen uitdaagt om te rennen, springen, balanceren, hinkelen…", zegt schepen Bieke Verlinden. 

“Samen met de spelstraat is de museumtuin uitgegroeid tot een groene gezinsoase in het hart van de stad. Zo kunnen gezinnen en kinderen M spelenderwijs ontdekken”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Je kan er in juli en augustus bijna elk weekend komen spelen, met op zaterdag heel wat bijzondere activiteiten. Kinderen kunnen zich uitleven op het blotevoetenpad, klauteren op de klimmuur en allerlei levensgroot buitenspeelgoed ontdekken, zoals de enorme vier-op-een-rij. Maar ze kunnen net zo goed wegdromen bij een kinderboek of genieten van de zon op de fleurige strandstoeltjes. Voor baby’s en peuters is er een speelhoek speciaal op hun maat. Een spelbegeleider maakt iedereen wegwijs in alle avonturen en spelletjes in de tuin.”

Elke zaterdag extra activiteiten
Van 3 juli tot en met 28 augustus staat er ook bijna iedere zaterdagnamiddag, tussen 14u en 17u, een originele workshop voor gezinnen op het programma. “Zo kan je vlechten, stapelen, binden en plakken met hooi en bamboe”, vervolgt Vandevoort. “Of een altaar ontwerpen met papiersnippers en kleine voorwerpen, lekker aanmodderen in een echt modderfeest, circusartiest worden, zeefdrukken maken en nog veel meer. Vooraf inschrijven is niet nodig.” 

“Gezinnen op wandel kunnen trouwens ook vlakbij de Museumspelstraat een gratis stadsbuggy ontlenen voor hun bezoekje aan Leuven, in het Buggypunt onder het Rector De Somerplein”, geeft schepen Bieke Verlinden nog mee als tip.

 

Organisatie: Huis van het Kind Leuven i.s.m. M Leuven
Locatie: M Leuven tuin en Savoyestraat 
Kostprijs: Gratis


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant