Nieuws

LOKAAL: Leuven zet zijn terrassen uit

Team Vooruit

Thursday 06

May 2021 13:47

Zaterdag 8 mei is het zover. Heel wat Leuvense horecaondernemers zetten hun terrassen weer buiten. Vanzelfsprekend met respect voor de coronamaatregelen, maar dat maakt de vreugde er niet minder om. Voor velen onder hen zal dit een blij weerzien zijn met hun vaste klanten en omgekeerd. Stad Leuven ondersteunt horeca in Leuven en deelgemeenten om vlot en veilig te kunnen openen.

 

“Het zijn zware maanden geweest voor iedereen, en zeker voor de horeca. De heropening van de terrassen is een stap dichter naar het normale leven”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Vele Leuvenaars, en uiteraard ook de horeca zelf, kijken uit naar een gezellig terrasje. Ik heb er vertrouwen in dat de inwoners en bezoekers de regels goed zullen opvolgen, net zoals de horeca-uitbaters, die we vanuit de stad zo goed mogelijk ondersteunen.”

“Meer dan een half jaar waren onze cafés en restaurants opnieuw verplicht gesloten. We zijn erg blij dat ze vanaf zaterdag mogen doen wat ze het beste en het liefste doen: ondernemen, hun klanten zich welkom laten voelen en hen laten genieten van het mooie leven”, zegt schepen van handel Johan Geleyns.

Kevin Vanderauwera, voorzitter van Horeca Leuven en uitbater van Brasserie l’Etoile d’or, is blij dat de terrassen open kunnen. “Het liefste wat wij doen is mensen ontvangen. Dat dit nu kan, ook al is het maar enkel op de terrassen, is al een stap in de goede richting. We zijn nu op de goede weg en kijken uit naar de volledige heropening. Ik wil dus graag aan de klanten vragen om samen met de uitbaters de maatregelen te respecteren zodat we samen dit doel bereiken.

Veilige heropening
Stad Leuven heeft de nodige initiatieven genomen om de heropening van de terrassen vlot en veilig te laten verlopen. Er was reeds besloten dat de uitgebreide terrassen mochten blijven staan en ook nieuwe aanvragen krijgen alle kansen. Zo kan de horeca zijn buitencapaciteit behouden en toch voldoen aan de richtlijn om anderhalve meter afstand tussen de tafelgezelschappen te bewaren. De venstertijden voor leveringen werden ook aangepast zodat elke zaak zich terug kan bevoorraden. De grote horecapleinen kregen ook een grondige poetsbeurt. De stad voorziet daarnaast communicatiemateriaal voor horeca-uitbaters om hun bezoekers te informeren en te sensibiliseren.

De stad voorziet ook stewards om alles in goede banen te leiden. Ook politie zal aanwezig zijn. Om drukte te voorkomen, zal het aantal mensen op de Oude Markt nauwgezet gemonitord worden. Als het er te druk wordt, worden de toegangen tijdelijk afgesloten.

De stad, de politie en de horecasector hebben intens samengewerkt om de heropening voor te bereiden. 

Extra ondersteuning
De stad ondersteunt de horeca nog op andere vlakken. In januari raakte al bekend dat net als in 2020 de terrastaks ook in 2021 geschrapt wordt. De afspraken die met de horecasector gemaakt waren over de winteroverkappingen worden dit jaar hernomen zodat ook in de winter de capaciteit ten volle kan benut worden. Bovendien kan de horeca ook gebruik maken van de reeds gestemde en nog in voorbereiding zijnde reglementen waarmee digitalisering en verduurzaming financieel ondersteund worden door de stad.

“Maar er is meer”, zegt schepen Johan Geleyns “We weten dat de lange coronapauze geen goed gedaan heeft aan het beschikbare personeel voor de horeca. Daarom organiseren we samen met onze partners een opleiding tot bartender. Zo willen we als stad ook hierin ons steentje bijdragen om gekwalificeerd personeel toe te leiden naar de sector. Want onze frisse pint smaakt eens zo goed als ze goed getapt is, en onze cocktail of mocktail is des te lekkerder als die bereid is volgens de regels van de kunst.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant