Nieuws

LOKAAL: Leuven: Nog 100 dagen voor het WK wielrennen

Team Vooruit

Thursday 10

June 2021 11:04

Grote Markt krijgt interactieve countdownklok

Over exact 100 dagen strijkt het internationale wielerpeloton neer in Vlaanderen voor de 2021 UCI Road World Championships, de wereldkampioenschappen wielrennen. De vier gaststeden – Leuven, Antwerpen, Brugge en Knokke-Heist – tellen samen vol ongeduld af naar eind september. Vandaag werd de countdown officieel ingeluid op de Leuvense Grote Markt, waar een interactieve aftelklok werd onthuld.

 

Met de pittige lokale rondes, de Flandrien-lus en de finish op de Geldenaaksevest is Leuven en omstreken het zwaartepunt van het WK Wielrennen in september. “Het is een enorme eer dat onze stad het decor is voor een van de grootste sportevenementen van het jaar: de 100e verjaardag van het WK Wielrennen. Onze stad heeft alle ingrediënten om voor een fantastische apotheose te zorgen. Wij hebben de hellingen, de kasseien en de beste fans ter wereld”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “De komende honderd dagen zal Leuven zich klaarstomen voor het WK, met tal van activiteiten. Onze stad zal met trots de regenboogkleuren uitstralen. Na het zware coronajaar, zal het WK een enorme boost geven en Leuven naar een nog hoger niveau tillen.”

Om de Leuvenaars mee te laten aftellen naar het WK wielrennen liet stad Leuven een interactieve aftelklok ontwikkelen door hogeschool UCLL. “Het leuke aan de klok is dat de mensen de installatie zelf aan de gang kunnen houden. We hebben vrijwilligers nodig om de trappers draaiende te houden”, vertelt schepen van sport Johan Geleyns. “Iedereen kan komen plaatsnemen op de twee fietsen die de aftelklok van energie voorzien. De sportievelingen kunnen het tegen elkaar opnemen in een korte sprint, maar men kan ook wat rustiger in tien minuten zoveel mogelijk kilometers afleggen. De fietsen zijn enkel overdag toegankelijk, dus proberen we overdag voldoende energie te verzamelen om de klok ook door de nacht heen te helpen. In dit bijzondere jaar, waarin we ons zowel innovatiehoofdstad van Europa mogen noemen als Europese Sportstad 2021, zijn we terecht trots op dit interactieve staaltje vooruitgang.”

Samenwerking tussen studenten en onderzoekers UCLL
De installatie is gestart als project van studenten Technologie van UCLL en integreert aspecten van batterijtechnologie, mobiele energie; etc. Docent-onderzoekers van de hogeschool perfectioneerden de technologie om te komen tot het resultaat dat we vandaag op de Grote Markt zien.

Marc Vandewalle, algemeen directeur UCLL: “Dit project is een mooi staaltje van wat we op UCLL dagelijks doen: studenten en praktijkonderzoekers laten samenwerken en de verschillende technologieën samenbrengen die we gebruiken in opleidingen als Energietechnologie en Hernieuwbare Energiesystemen.”

Hogeschool UCLL is bijzonder opgetogen over de samenwerking met de stad voor het WK. “Dat we als hogeschool van nabij betrokken zijn bij prachtige event en Leuven mee in beweging kunnen zetten, doet ons veel plezier. Met deze interactieve en duurzame installatie van ons expertisecentrum Sustainable Resources kunnen de Leuvenaars zich al warm rijden voor het WK in september. Onze studenten zullen er zeker ook een sprintje komen trekken!”

Wielerfeest in Vlaanderen
“Morgen gaat een drukke sportzomer van start met het ene grote evenement na het andere”, blikt Gert Van Goolen, woordvoerder van vzw Flanders 2021, de organisator van het WK, vooruit. “Wij sluiten de zomer over 100 dagen af met de 2021 UCI Road World Championships in eigen regio. We vinden het geweldig om in elk van de vier gaststeden te kunnen aftellen naar 18 september en de inwoners en bezoekers permanent aan het WK te herinneren. Zo kan iedereen zich klaarmaken voor een groot wielerfeest in Vlaanderen, want nu we zo goed als zeker toeschouwers zullen mogen verwelkomen langs het parcours en in de fanzones, zal elke Vlaming er willen bij zijn!”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant