Nieuws

LOKAAL: Leuven: Stadsarchief schenkt panelen Café-expo aan café-eigenaars

Team Vooruit

Wednesday 09

June 2021 10:54

Vandaag, 9 juni, heropent de horeca volledig én is het internationale archievendag. Een heel symbolische datum waarop het Stadsarchief Leuven de panelen van de Café-expo, die tot eind mei opgesteld stond op de Grote Markt, graag schenkt aan de betrokken cafés. De expo bracht aan de hand van foto’s, plannen en krantenartikels de geschiedenis van vijftien Leuvense cafés in beeld.

 

“Met de Café-expo die vanaf Erfgoeddag tot eind mei opgesteld stond op de Grote Markt, stak het Stadsarchief de Leuvense cafés een hart onder de riem omdat ze zo lang gesloten waren. Via foto’s, plannen en krantenartikels uit de rijke archiefcollectie bracht het  per café een korte geschiedenis in beeld”, aldus schepen van cultuur, Denise Vandevoort. “Nu de horeca weer opent, schenken we deze panelen aan de cafés en nodigen we de eigenaars uit om ze op te hangen in hun café.” “Een mooi gebaar”, vult schepen van handel en horeca Johan Geleyns aan. “En als je komt shoppen in Leuven, kan je tijdens je cafébezoek ook nog een stukje geschiedenis meepikken.”

In deze cafés vind je (binnenkort) zo’n paneel: Brasserie Gambrinus,  Café Commerce, Café Jeeskesboom, Café Leffe, Café Marengo, De Appel, Dewerf, Grillekes, Leuven Central, In den Boule, In den Ouden Tijd, In den Rozenkrans, Pigeon d’Or, Trattoria dell’ Oratoriënhof.

Nog meer materiaal rond Leuvense cafés welkom
Samen met de Leuvenaar en met de café-uitbaters wil het Stadsarchief de komende maanden nog meer info verzamelen over Leuvense cafés. Al wie nog interessant materiaal rond specifieke Leuvense cafés bezit, kan contact opnemen met het Stadsarchief via [email protected]. Ze bekijken het materiaal en kunnen het eventueel digitaliseren. Zeker ook de combinatie tussen de Leuvense cafés en het verenigingsleven is interessant (voor het verdere onderzoek).

Hoe stukken overdragen aan het Stadsarchief
Naast de archieven van de stadsadministratie van de 12de eeuw tot nu, bewaart het Stadsarchief ook talrijke particuliere archieven en uiteenlopende collecties van kranten, affiches, plannen tot foto’s. Ook nieuwe stukken van particulieren of organisaties kunnen aan de collecties/archieven worden toegevoegd, tenminste als het om originele documenten gaat en als er een duidelijke band met de stad Leuven is. Het Stadsarchief werkte hiervoor een nieuw beleid met bijhorende folder uit.

Meer info over Stadsarchief Leuven en hoe en welke stukken over te dragen op www.leuven.be/stadsarchief


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant