Nieuws

LOKAAL: Leuven: Spelen troef in Leuven

Team Vooruit

Monday 28

June 2021 17:32

Na de rustige maanden heeft Stad Leuven opnieuw een volle planning aan kinderactiviteiten in de zomervakantie. Sport, speelplein, cultuur of toch liever avontuur? Er zal voor elk wat wils zijn deze zomer. Een overzicht.

 

“We zijn blij dat er opnieuw een toegankelijk en plezant kinderaanbod zal zijn deze zomer,” vertellen drie opgeluchte schepenen Johan Geleyns, Dirk Vansina en Denise Vandevoort. “De versoepelingen en positieve coronacijfers maken het opnieuw mogelijk om volop in te zetten op activiteiten voor kinderen. Geen moment te vroeg, want sport en spel zijn immers van groot belang voor het mentaal welzijn van kinderen.”

Bewegen en ravotten
In juli en augustus organiseert Tofsport in samenwerking met tientallen Leuvense sportverenigingen de Tofsportkampen. “In totaal staan er deze zomer maar liefst 97 Tofsportkampen op het menu”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Zoals ieder jaar is het aanbod weer heel divers: klimmen, paardrijden, rugby, skeeleren, schermen… Voor elk kind hebben we wel iets in petto. De kampleiders staan al te popelen om de kinderen een heerlijke sportweek te bezorgen.” Dankzij de gunstige coronacijfers kunnen er opnieuw meer kinderen deelnemen aan de Tofsportkampen. In totaal zijn er nog een 500-tal beschikbare plaatsen verdeeld over 46 verschillende kampen. Inschrijven kan telkens tot een week voor de start van een kamp.

Buurtsport Zomert trekt deze zomer opnieuw rond met een sportief aanbod. Kinderen van 6 tot 16 jaar zijn welkom in Park den Bruul (03/08), aan buurtcentrum Hoogland (06/08), Sint-Maartensdal (10/08) en Casablanca (12/08) voor een spannend pannatornooi, telkens van 11 tot 16 uur. Er is bovendien leuke randanimatie zoals poolvoetbal, gokkels, kubb…

De skate- en bladekampen verwelkomen opnieuw kinderen en moedigen hen aan om hun wieltjes uit de kast te halen en onder professionele begeleiding het skatepark op de Philipssite te verkennen. Bovendien zette de stad de voorbije maanden in op de vernieuwing én uitbreiding van Leuvense skateparken voor wie graag zelfstandig gaat skaten of bladen. Dat kan onder andere op de mobiele skateparken aan de Sportoase in Wilsele en het Bruulpark of op het vernieuwde Albert Dejonghe skateterrein.

Op culturele ontdekking in de stad
Behalve op sportief gebied, leeft er ook op cultureel vlak erg veel deze zomer. De Kruidtuin viert zijn 200-jarig bestaan en nodigt gezinnen uit om op Kruidtuin expeditie te gaan met een grote schatkaart. Per seizoen zijn er opdrachten die kinderen vanaf 8 jaar de vele hoekjes en kantjes van de Kruidtuin laten ontdekken. Daarnaast zitten er vier grappige audioverhalen van Tuinman Dré verstopt met vertelsels over de geschiedenis van de Kruidtuin.

Deze zomer wordt de tuin van M Leuven weer omgetoverd tot een creatieve speelplek voor kinderen. Vrij spelen in de tuin, of je wagen aan het blotevoetenpad of de klimmuur: er is voor elk wat wils. Meer nog, bijna elke zaterdag in juli en augustus bieden M Leuven en Huis van het Kind Leuven een kunstige workshop aan in de tuin van M. Daarnaast is er een speciaal speelhoekje voor baby’s en peuters. Het aanbod is gratis, deelnemen kan doorlopend tussen 14 en 17 uur. 

Ook in de Bib Leuven kan je terecht voor zomers vertier. Ga op gezinstocht met de Boekje Buiten wandeling, speur mee naar de schatkist van Vlieg en verzamel stempels voor je “Bestemming Bib” reispaspoort. Alle info vind je op leuven.bibliotheek.be. 

Van 13 tot 15 augustus slaat circusfestival CIRKL de tenten op in Leuven. Het driedaagse circusfeest presenteert een programma op maat van families. Jong én oud zullen kunnen genieten van fantastische voorstellingen op verschillende locaties in de Leuvense binnenstad. 

Zomerdorpplezier
De Zomerdorpen van de jeugddienst kunnen opnieuw doorgaan zonder voorinschrijvingen. Dit jaar zullen de kinderen kunnen deelnemen aan niet vier maar wel zes verschillende Zomerdorpen die plaatsvinden in de verschillende Leuvense deelgemeenten. Het aanbod gaat van clics-constructies maken, van graffiti art en rustgevende yoga tot avontuurlijke bushcraft en klauteren voor de kleinsten. Dirk Vansina, schepen van jeugd : "Heel wat jonge knutselaars zullen blij zijn als ze horen dat we het succesnummer 'het timmerdorp' ook opnieuw organiseren. Je kan er vrij aan de slag met hout, hamer, nagels en vijzen om leuke constructies in elkaar te timmeren. Vliegtuigen, molens, zitbanken, racecars, draken … er staat geen rem op de timmerfantasie." Het aanbod is bovendien gratis en gezinnen kunnen aansluiten wanneer het hen uitkomt tussen 13 en 19 uur. 

Fun op het speelplein 
Voor wie op zoek is naar creatieve spelen en samen ravotten zijn er deze zomervakantie opnieuw de themakampen ReTTeKePReT en de speelpleinen van de jeugddienst. Kinderen kunnen zich volledig uitleven op de speelpleinen van Heverlee, Wilsele of Kessel-Lo of tijdens het creatieve kamp ReTTeKePReT in de Grasmus. Alle activiteiten vinden plaats onder begeleiding van gemotiveerde animatoren die elke dag hun best doen de kinderen de tijd van hun leven te bezorgen. Inschrijven is verplicht en kan telkens tot vrijdag voor de start van de nieuwe speelpleinweek.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant