Nieuws

LOKAAL: Leuven: Septemberkermis financiële ondersteuning geven

Team Vooruit

Wednesday 16

June 2021 10:03

De coronacrisis heeft ook de sector van de foornijveraars ernstig getroffen. De Federale Overheid stelde omwille van corona een verbod in op het organiseren van evenementen, waaronder ook kermissen. Vele kermissen werden afgelast en de kermiskramen bleven dicht. Ook in Leuven werden een aantal kermissen noodgedwongen afgelast. Gelukkig kan de septemberkermis wel plaats vinden. Om tegemoet te komen aan devraag van de foornijveraars naar financiële ondersteuning, heeft het stadsbestuur beslist om de standgelden en de bijkomende kosten eenmalig te laten vallen.

 

De septemberkermis in Leuven vindt plaats van 3 september tot 16 september. De organisatie ervan is goed nieuws voor de foornijveraars die sinds kort opnieuw aan de slag kunnen en de septemberkermis van Leuven hoog op hun agenda hebben staan. De versoepelingen maken dus weer veel mogelijk. Toch blijft het moeilijk voor de foornijveraars om op een zelfde manier te kunnen werken als andere jaren. Bovendien zal de kermis een week korter duren dan normaal omdat de stad vanaf 16 september in het teken zal staan van het WK Wielrennen. 

“In normale omstandigheden betalen de kermiskramers een vergoeding voor het plaatsen van hun kermisattracties”, vertelt schepen Denise Vandevoort. ”Het stadsbestuur heeft beslist omwille van de uitzonderlijke omstandigheden om de sector een extra ondersteuning te geven. We laten dus de standgelden voor dit jaar vallen, net als de onkosten die we normaal aanrekenen voor elektriciteit en water. We hopen zo de foornijveraars een hart onder de riem te kunnen steken.”

De kermiskramers reageren alvast positief op de beslissing. “We zijn blij dat het stadsbestuur de situatie juist inschat. Het blijft voor ons moeilijk om rendabel te werken onder de huidige omstandigheden. Elke steun is dan ook meer dan welkom,” verduidelijkt Steve Severeyns, secretaris – generaal  van  ‘De Verdediging der Belgische Foorreizigers vzw’.

Het goede nieuws blijft dat de Leuvenaar in september opnieuw zal kunnen genieten van paardenmolens, schietkramen, botsauto’s en de obligate smoutebollen.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant