Nieuws

LOKAAL: Leuven opent twee testcentra voor reizigers aan Brabanthal en in stadscentrum

Team Vooruit

Wednesday 09

June 2021 09:00

De zomervakantie staat voor de deur, vele mensen staan te popelen om op reis te vertrekken. De vaccinatiecampagne draait op volle toeren, maar niet iedereen zal voor de zomermaanden volledig ingeënt zijn. Die mensen zullen een recente negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen als ze op vakantie willen, zowel bij vertrek als bij terugkeer. Om de huisartsen en de huidige testcentra te ontlasten, organiseert Leuven extra testlocaties, specifiek voor mensen die naar het buitenland willen. “Er komt een teststraat op een deel van de parking van de Brabanthal”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. Daarnaast komt er nog een kleinere testlocatie voor reizigers in het centrum van Leuven.

 

Er zijn op dit moment een aantal locaties waar je je kan laten testen om naar het buitenland te kunnen vertrekken, zoals de luchthaven. Maar er zullen extra locaties en capaciteit nodig zijn nu de zomervakantie er aan komt. “In Leuven zijn we al een aantal weken bezig om dat voor te bereiden, samen verschillende partners, om afspraken te maken rond logistiek, administratie en medisch personeel”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Nu het overlegcomité de reisvoorwaarden heeft afgeklopt, kunnen we de teststraat voor reizigers verder op punt stellen. Zo kan iedereen die met vakantie wil, zich vlot en tijdig laten testen.”

UZ Leuven, KU Leuven, de huisartsenkring, het MCH (Medisch Centrum Huisartsen) en de stad hebben de handen in elkaar geslagen om twee vakantie-testcentra op te zetten, waar mensen met reisplannen in het vooruitzicht een testafspraak kunnen boeken. Ook mensen die terugkeren uit vakantie en zich moeten laten testen, kunnen er terecht. Daarnaast kan ook wie voor het werk moet reizen zich in de nieuwe teststraten laten testen. Iedereen heeft recht op twee gratis coronatests.

Twee testlocaties
Het grootste testcentrum komt er op de parking van de Brabanthal. Daar is ruimte om een grote testcapaciteit te voorzien en het is vlot bereikbaar. De teststraat zal gescheiden zijn van het vaccinatiecentrum. UZ Leuven en KU Leuven zorgen voor het medische luik van de vakantie-testcentra.

Ook in het centrum van de stad komt er een testlocatie voor vakantiegangers met een kleinere capaciteit. Ook daarvoor wordt samengewerkt met KU Leuven en UZ Leuven. Op de parking van het Van Dalecollege in de Naamsestraat bevindt zich al het testcentrum voor studenten. Binnenkort kunnen daar ook vakantiegangers terecht voor een test. “Die locatie is gemakkelijk bereikbaar met de fiets, te voet of met de bus”, zegt Ridouani. “Met beide testlocaties samen mikken we op een capaciteit van 3.500 tests op piekdagen. Daarmee kunnen we voldoen aan de vraag op piekdagen, en zo de huisartsen ontlasten.”

“Testen blijft essentieel in de bestrijding van de pandemie, ook tijdens de zomermaanden”, vult rector Luc Sels aan. “Door opnieuw onze krachten te bundelen, dragen we bij aan een veilige zomer voor iedereen maar vermijden we tegelijkertijd dat huisartsen en testcentra opnieuw onder druk komen te staan.” 

Vakantiegangers zullen ongeveer vanaf 23 juni op afspraak terecht kunnen in de teststraat in de Brabanthal en in het centrum aan het Van Dalecollege. De precieze startdatum en hoe je een afspraak kan maken, is afhankelijk van wanneer de federale overheid klaar is met de nodige registratiesystemen. Daarover volgt snel meer informatie.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant