Nieuws

LOKAAL: Leuven: Minister Lalieux brengt bezoek aan OCMW Leuven

Team Vooruit

Wednesday 30

June 2021 17:41

Minister van maatschappelijke integratie en armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) maakt een rondgang bij verschillende OCMW’s van grote steden. Op woensdag 30 juni bezocht ze de sociale dienst van het OCMW van Leuven. Tijdens haar bezoek polste de minister naar de impact van de coronacrisis op de lokale werkingen en de besteding van de sterk gewaardeerde steunmiddelen van de federale overheid. Minister Lalieux ging in gesprek met de medewerkers van het OCMW en maakte zo kennis met enkele vernieuwende projecten van OCMW Leuven.

 

De coronacrisis zorgt voor een immense druk op de OCMW’s in ons land. “De federale regering staat aan hun zij en zorgde voor extra middelen, waar het OCMW van Leuven handig gebruik van maakte”, zegt minister voor Maatschappelijke Integratie Karine Lalieux. Zo ontwikkelde het OCMW Leuven allerlei richtlijnen voor coronasteun die Leuvenaars kunnen aanvragen wanneer ze het gevoel hebben moeilijker rond te komen.

Bieke Verlinden, voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, is blij met de komst van de minister: “Het afgelopen anderhalf jaar was een moeilijke uitdaging voor iedereen, maar zeker voor zij die het financieel al niet gemakkelijk hadden. Onze maatschappelijk werkers hebben deze mensen zo goed mogelijk proberen verder te helpen. Al was dat niet altijd even simpel met de geldende maatregelen en beperkingen. We zijn blij dat we onze ervaringen nu met de minister kunnen delen.”

De minister bezocht tijdens haar bezoek de verschillende teams van OCMW Leuven, die elk een toelichting gaven. Er werd dieper ingegaan op de eigen Leuvense huurpremie, de Leuvense toelage menselijke waardigheid, het project Housing First, de Leuvense aanpak met toeleiders en intercultureel bemiddelaars, de werking van team schuldhulpverlening en nog veel meer.

Minister Lalieux: “Ik heb hier vandaag goede en mooie dingen gezien. De Leuvense aanpak inspireert. Daarnaast vond ik het ook ontzettend van belang om met de maatschappelijk werkers zélf te spreken en hun ervaringen te horen.” Het bezoek van de minister is een mooie waardering voor het harde werk van de voorbije periode. “Het is fijn om die betrokkenheid te voelen”, zegt Bieke Verlinden.

Tot slot bracht de minister ook een blitzbezoek aan de zorgsite in het centrum van Leuven die steeds meer vorm krijgt. Bieke Verlinden: “Een vluchtig bezoek langs ons gloednieuwe woonzorgcentrum Booghuys en kinderdagverblijf DoRemy mocht zeker niet ontbreken. Als voorzitter van Zorg Leuven ben ik bijzonder trots op deze zorgsite die jong en oud met elkaar verbindt.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant