Nieuws

LOKAAL: Leuven lanceert nieuw projectenfonds voor culturele organisaties

Team Vooruit

Tuesday 27

April 2021 15:35

Het culturele leven ligt nog steeds nagenoeg stil. Binnen het ruimere relanceplan heeft stad Leuven uiteraard ook oog voor deze sector. Een kleine maand geleden lanceerde Leuven het noodfonds voor individuele cultuurprofessionals. Gisteren stond het projectenfonds voor culturele organisaties en verenigingen op de agenda van de gemeenteraad.

 

“Met het ‘toelagereglement relance cultuursector 2021-2022 - culturele projecten’ willen we expliciet terug aanknopen bij het bruisende culturele leven dat Leuven kleurde voor de coronacrisis én ook de toekomstige ambities verder mogelijk maken. We doen dat door opnieuw financieel perspectief te bieden aan onze verschillende culturele spelers”, licht schepen van cultuur Denise Vandevoort toe.

Projectenfonds
In een eerste fase werd ingezet op de individuele cultuurprofessionals. Aanvragen hiervoor kunnen nog ingediend worden tot 1 mei. In de tweede fase wordt het projectenfonds uitgerold met een maximale steun van 5.000 euro per aanvraag. Er zijn verschillende indienrondes. Aanvragen voor beide fondsen kunnen ingediend worden via de website van de stad Leuven. “Zowel organisaties, verenigingen, als kunstenaars kunnen een aanvraag indienen. Zo’n project mag zowel artistiek onderzoek, creatie als presentatie omvatten”, zegt Denise Vandevoort.

Plan voor de toekomst
In 2020 lanceerde de stad verschillende noodfondsen en sloegen verschillende actoren de handen in elkaar voor een waardevolle zomerprogrammatie die ook werkgelegenheid creëerde. De aanhoudende crisis berokkent echter ook vandaag nog heel wat financiële en mentale schade.

Sinds begin 2021 werkt de stad daarom in overleg met de hele cultuursector het relanceplan verder uit. Dit plan biedt een perspectief dat voorbij de covid-19-crisis reikt. Het wordt gefaseerd uitgerold naargelang de noden van de sector, van individuele cultuurprofessionals tot kleine gezelschappen, van verenigingen tot grote huizen. 

Covid-19 legt onmiskenbaar een hoge druk op de ontwikkeling van het culturele leven. “In de komende weken buigt een werkgroep met leden uit stad en sector zich verder over de vraag hoe coronaveilige concepten voor de zomer en het najaar een steuntje in de rug kunnen krijgen. Geleidelijk aan kunnen we zo terug meer leven in de brouwerij brengen, rekening houdend met het kader aangeboden door het overlegcomité én de noden van de cultuuractoren en het publiek. Dit sluit volledig aan bij hoe we samen stad willen maken. Leuven maakt er een strijdpunt van om te steunen waar het nodig is. Door de vinger aan de pols te houden bij de sector, slagen we er in om de noden van het veld vlot te vertalen in extra beleidsmaatregelen”, aldus Vandevoort. 

Alle informatie vind je op https://leuven.be/toelage-relanceplan.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant