Nieuws

LOKAAL: Leuven: Hoe zit het met de vaccinatie in Leuven?

Team Vooruit

Wednesday 30

June 2021 17:42

Bijna 80 procent van de volwassen Leuvenaars is al minstens één keer gevaccineerd en naar alle 18-plussers is een uitnodiging verstuurd. De vaccinatiecampagne loopt vlot. “Maar het is belangrijk dat die vaccinatiegraad nog hoger wordt, zeker nu vele mensen naar het buitenland op reis gaan. We willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren,” zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Dat is onze beste bescherming tegen een opstoot door de nieuwe varianten van het coronavirus.”

 

Johnson & Johnson voor 18-plussers
De komende weken ontvangt Leuven heel wat vaccins van Johnson & Johnson. Van dat vaccin heb je maar één prik nodig, daarna ben je volledig gevaccineerd. Leuvense 18-plussers die nog niet gevaccineerd zijn en graag een afspraak voor Johnson & Johnson maken, mogen daarvoor bellen naar het telefonisch informatiecentrum op 0800 16 9 16, ook als ze al een uitnodiging ontvingen of afspraak voor een ander vaccin hebben. Aanmelden via QVax kan niet meer, omdat alle 18-plussers een uitnodiging hebben gekregen.  

Vervroegde tweede prik AstraZeneca
Nu de grote levering van AstraZeneca-vaccins bevestigd is, kan de periode tussen beide prikken met dat vaccin voor iedereen ingekort worden naar acht weken. Leuvenaars die hun tweede vaccinatie met AstraZeneca willen vervroegen, kunnen dat zelf doen via het afsprakenplatform Doclr. Dat kan door de bestaande tweede afspraak te annuleren via de bevestigingsmail die je hebt gekregen. Via die link kan je ook een nieuwe afspraak inboeken op een vroeger moment, tussen 8 en 12 weken na de eerste afspraak, op basis van de beschikbare vaccins en data. Lukt het niet om je afspraak te vervroegen, kan je altijd contact opnemen met het informatiecentrum van de stad.

Herkansing voor wie niet gereageerd heeft op uitnodiging
Wie in de voorbije maanden niet ingegaan is op de uitnodiging, kan zich opnieuw aanbieden voor een vaccin via de reservelijst QVax. Ook wie het vaccin geweigerd heeft, kan zich via QVax opnieuw aanmelden, door de vaccinatiecode opnieuw te activeren en zich op de reservelijst te zetten. Je wordt opgeroepen als er vrije plaatsen beschikbaar zijn. De vaccinatie gebeurt met een vaccin dat op dat moment beschikbaar is rekening houdend met de leeftijd.

Eens alle Leuvense 16-plussers uitgenodigd zijn, krijgen deze mensen ook een nieuwe uitnodiging om zich te laten vaccineren. De volgorde van uitnodigingen zal per leeftijd zijn, van oud naar jong en zullen nog in de maand juli verzonden worden.

Vaccinatie tegen opmars varianten
De deltavariant is in opmars. “Daarom is het zo belangrijk dat er zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren”, zegt Bart Tirez, voorzitter van eerstelijnszone Leuven. “Zeker nu er door de vakantieperiode heel wat buitenlands reisverkeer zal gebeuren. Laat je dus vaccineren voor je met verlof gaat, om jezelf en anderen te beschermen.”

Vragen?
Bij het corona-informatiecentrum van de stad ([email protected] of 0800 16 9 16) en op www.laatjevaccineren.be, de website van de Vlaamse overheid, kan je terecht voor vragen en meer informatie.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant