Nieuws

LOKAAL: Leuven: Groenslingers verbinden Leuvense overburen

Team Vooruit

Wednesday 30

June 2021 17:40

Sinds dinsdag hangt een eerste groenslinger in Leuven. Een groenslinger is een slinger van klimplanten die vanuit twee tegenover elkaar liggende geveltuinen over de straat worden geleid. De stad spande een kabel in de hoogte tussen twee woningen in de Desiré Mellaertstraat in Kessel-Lo, waardoor de tuintjes over de straat vergroeien tot één lange slinger van planten. Een groenslinger zorgt voor verkoeling tijdens de warme zomerdagen, en voor meer kleur en gezelligheid in het straatbeeld.

 

Groen in de stad is belangrijk: het zorgt ervoor dat we meer water vast houden, het bevordert de biodiversiteit, het dempt het geluid en het ziet er ook nog eens mooi uit. Daarom zoekt de stad steeds naar manieren om extra groen in het straatbeeld te brengen. De groenslinger is zo een voorbeeld. “Aangezien sommige straten te smal zijn voor bomen, riepen we inwoners met een geveltuintje op om hun tuintje met een kabel in de hoogte te laten verbinden met hun overbuur. Zo krijg je een groenslinger die dwars over de straat zwiert,” zegt schepen van openbaar groen, Lalynn Wadera.

Natuurlijke airco
Een groenslinger aanleggen doe je niet alleen voor een idyllisch straatbeeld, het heeft ook andere voordelen: “De slinger fungeert eigenlijk als een natuurlijke airco, de plant en zijn schaduw zorgen voor verkoeling, maar dan véél mooier en gezelliger. Dat is tijdens de zomer zeer welkom. En omdat je de groenslinger deelt met je overbuur, schept het ook letterlijk een band”, aldus schepen Wadera.

Voorwaarden
Elke inwoner van Leuven met een geveltuintje kan op de website van stad Leuven een aanvraag indienen om een kabel te laten spannen. Om in aanmerking te komen voor een groenslinger, gelden enkele voorwaarden: zo moet de kabel minstens 4,5 meter hoog geplaatst kunnen worden en mag je straat niet breder zijn dan 10 meter. Eens de aanvraag goedgekeurd, kies je een plant uit een lijst. Vervolgens komen medewerkers van de stad de kabel zorgvuldig tussen de gevels spannen. Na ongeveer twee jaar heb je een volgroeide groenslinger.”

Al vier aanvragen goedgekeurd
Verschillende inwoners stuurden al een aanvraag naar de stad. Na controle op haalbaarheid selecteerde die vier locaties. “Van drie locaties kregen we de officiële bevestiging van de bewoners om de kabels te monteren. Het betreft twee woningen in de Valkerijgang, de Hertogstraat en in de Désiré Mellaertsstraat. Op deze laatste locatie hebben we dus een kabel tussen de huizen gespannen, en de bestaande Wilde Wingerd en Blauwe Passiebloem die langs de gevel groeiden, erover gehangen. De komende jaren zal hier dus een mooie groene slinger over de straat groeien.”

Leuvenaars stimuleren
Het stadsbestuur wil Leuvenaars stimuleren om met een geveltuintje bij te dragen aan meer groen en gezonde lucht in de stad. Daarom worden er zo veel mogelijk drempels weggehaald en biedt de stad zowel financiële als praktische ondersteuning, zoals een premie van 25 euro. En wie hulp nodig heeft bij de aanleg van de geveltuin, kan terecht bij Wonen en Werken. Meer info over geveltuinen en de groenslinger vind je op de website van de stad.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant