Nieuws

LOKAAL: Warm Alarm maakt de stijgende zeespiegel zichtbaar in de stad

Team Vooruit

Friday 16

April 2021 09:09

Met een programma in heel Leuven maakt Warm Alarm tussen 22 en 25 april de urgentie van de klimaatverandering zichtbaar. Op initiatief van 30CC brengen de Leuvense cultuurhuizen, de KU Leuven en tal van andere Leuvense partners een horizontale orange streep op 2 meter hoogte aan op hun gebouwen. Die symboliseert de stijgende zeespiegel. De actie past in een artistieke vierdaagse die aandacht vraagt voor de klimaatverandering.  

“Warm Alarm koppelt een artistiek programma aan straffe lezingen, interessante podcasts, workshops, wandelingen en fietstochten langs inspirerende oplossingen. Zo willen we de urgentie van de klimaatcrisis zichtbaar maken”, zegt Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort. 

Een greep uit het aanbod
In STUK stelt de Italiaans geluidskunstenaar Marco Barotti ‘Clams’ voor: een kinetische geluidsinstallatie getriggerd door waterkwaliteit. De installatie zet real-time data van het water van de Vaart in Leuven om in een audiosignaal. 

De Bib Leuven laat in de podcastreeks ‘Buiten het boekje’ onder andere Tine Hens aan het woord over haar nieuwe boek ‘Het is allemaal de schuld van de Chinezen’, over alle argumenten die we verzinnen om de klimaatverandering niet aan te pakken. Bib Leuven Tweebronnen huisvest ook enkele expo’s tijdens Warm Alarm zoals Klimaatling van het Masereelfonds. De expo en bijhorende podcast tonen hoe klimaatverandering migratie op gang brengt.

De klimaatsafari van Avansa fietst langs inspirerende burgeracties zoals wijkboomgaarden, gevelgroen en de wandeling van MAAKbar leidt je langs de Leuvense circulaire economie

Lid worden van Leuven 2030
“Naast sensibiliseren wil Warm Alarm ook engageren”, vult Leuvens schepen van klimaat en duurzaamheid David Dessers aan. “We willen de Leuvenaar motiveren om niet passief toe te kijken, maar in actie te komen voor het klimaat. Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je bijvoorbeeld lid worden van Leuven 2030. We hopen tijdens Warm Alarm honderd nieuwe leden te werven.”

“Leuven 2030 verenigt alle krachten in de stad om samen toe te werken naar een klimaatneutraal Leuven”, zegt Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030. “Als lid van de vzw maak je deel uit van een groeiende beweging van meer dan 600 Leuvenaars en organisaties die mee hun schouders zetten onder een toekomstbestendig Leuven waar het voor iedereen aantrekkelijk leven is”.

Leuvenaars die voor 26 april lid worden van Leuven 2030, krijgen hun lidgeld terug, in de vorm van een geschenkbon van 15 euro voor een Leuvens tuincentrum. Zo geven nieuwe leden zelf kleur en zuurstof aan de stad.

#warmalarm
Je kan ook zelf de zeespiegel op twee meter hoogte op je gevel tekenen: deel je klimaatactie op sociale media met #warmalarm. Vandaag brachten schepenen Vandevoort en Dessers, vice-rector Gerard Govers en Katrien Rycken alvast gezamenlijk de eerste Leuvense oranje lijn van de actie ‘Oceans are rising’ aanbrengen aan de buitenkant van 30CC/Schouwburg.

De eerste editie van Warm Alarm loopt van 22 tot 25 april. Meer informatie en het volledige programma vind je op www.warmalarm.be.

Warm Alarm is een initiatief van 30CC, het programma werd samengesteld door de Leuvense cultuursector, de KU Leuven en het Leuvense middenveld. Warm Alarm is een satellietfestival van and&.

 

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant