Nieuws

LOKAAL: Kunstroute-Leuven van 25 april tot 9 mei in etalages van Leuvense handelszaken

Team Vooruit

Friday 23

April 2021 12:05

Jaarlijks openen Leuvense kunstenaars via Kunstroute-Leuven hun ateliers voor het publiek. Dit jaar stellen ze hun kunst tentoon in de Leuvense handelszaken. De Kunstroute loopt van 25 april tot en met 9 mei. Wie de volledige tocht aflegt, brengt een bezoek aan 32 etalages in het stadscentrum en bewondert er zo het werk van evenveel Leuvense kunstenaars.

 

Sinds 2009 haalt Kunstroute-Leuven jaarlijks gemiddeld 20.000 atelierbezoeken. Door de coronacrisis werd de Kunstroute in 2020 geannuleerd. Ook dit jaar kunnen kunstenaars omwille van de coronamaatregelen een te beperkt aantal bezoekers in hun atelier ontvangen. Daarom wordt Kunstroute 2021 in haar traditionele concept herbekeken. Dankzij een samenwerking met de Leuvense handelaars krijgen de kunstenaars nu een nieuwe kans om hun werk te tonen aan het grote publiek.

“Deelnemende handelaars en horeca-uitbaters stellen tijdelijk hun etalage ter beschikking aan een kunstenaar”, legt schepen van handel Johan Geleyns uit. “De Leuvense handel en horeca werden net zoals de culturele sector zwaar getroffen door de coronacrisis en daarom ben ik verheugd dat deze sectoren onderling grote solidariteit tonen. Op deze manier geven ze de kunstenaars die hun publiek missen letterlijk een uitstalraam.”

“Leuven is een bruisende stad vol creatief talent”, gaat schepen van cultuur Denise Vandevoort verder. “Maar exposeren is nu inderdaad niet evident en dat knaagt bij velen. De formule die voor deze editie van de Kunstroute werd uitgewerkt betekent daarom winst voor alle partijen.  Zowel de handelaars als de kunstenaars worden in the picture gezet. Door de ongebruikelijke locaties bereiken kunstenaars misschien zelfs nog meer publiek dan in de voorgaande jaren. Hopelijk kunnen ze daar een graantje van meepikken en levert het hen ook nieuwe opdrachten op.”

“Bovendien is het een erg klantvriendelijk concept”, voegt schepen Geleyns toe. “Omdat alle winkels in ons historische hart gelegen zijn moet je dit jaar geen grote verplaatsingen maken om toch alles gezien te hebben. Je kan de route dus gemakkelijk op enkele uren afleggen, of net in verschillende keren. Daarnaast krijg je nog steeds de nodige uitleg bij de werken. Bij elk kunstwerk staat een QR code die je doorstuurt naar een filmpje dat de kunstenaar of zijn werk in beeld brengt”, aldus schepen Geleyns.

“Natuurlijk missen we deze keer het fysieke contact, de boeiende gesprekken en de inspirerende ontmoetingen die zo typisch zijn voor de Kunstroute. Spijtig, want kunstenaars in hun eigen atelier bezig zien biedt natuurlijk een meerwaarde tegenover een gewone tentoonstelling. Maar ik ben blij dat we een alternatief vonden dat onze Leuvense creatievelingen de kans geeft om hun werk twee weken lang dag én nacht aan de mensen te tonen. Want Leuven ademt 24 uur per dag cultuur”, besluit schepen van cultuur Denise Vandevoort.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant