Nieuws

Karim volgt Antwerpse jongeren die seksuele intimidatie in kaart brengen

Team Vooruit

Monday 03

May 2021 09:48

Antwerpse jongeren zijn, met steun van Plan International, een campagne gestart tegen seksuele intimidatie op straat. Ze maakten een campagnefilmpje en namen donderdag ook de politiek op sleeptouw door hun stad. Het doel? Sensibiliseren en aantonen waar het beter kan en moet.

 

Vijfhonderd Belgische en Spaanse jongeren kwamen vorige maand digitaal samen op de J500 voor een debat over seksuele intimidatie. Daaruit vloeiden vijf concrete aanbevelingen die volgens hen dat probleem in hun stad kunnen helpen oplossen. De J500 kaderde in het Safer Cities-programma van kinderrechtenorganisatie Plan International en kreeg donderdagmiddag een vervolg in Antwerpen met de Safety Walk, een veiligheidswandeling door de stad met onder meer schepen voor Gelijke Kansen Karim Bachar (Vooruit).

Er stonden verschillende wandelingen op het programma, in groepjes van vier, langs de plaatsen die honderden Antwerpse jongeren zelf hebben aangeduid als ‘onveilig’. Karim (19) en Burcu (18) gingen op stap met schepen Bachar langs het De Coninckplein, het Sint-Jansplein, de omgeving van de Handelstraat en Park Spoor Noord. Aya (19) en Khadija (15) volgden een andere route, door de universiteitsbuurt.

Gescand

“Het is vaak moeilijk om aan te duiden of iets nu echt onveilig aanvoelt of niet”, zegt Burcu. “De ene kan zich geïntimideerd voelen, terwijl iemand anders in eenzelfde situatie dat misschien anders ervaart. Maar het is wel belangrijk dat erover gesproken kan worden en vooral dat wij als jongeren onze zeg kunnen doen over hoe wij de stad beleven.”

Burcu (18), Aya (19), Karim (19), Khadija (15) 

Burcu (18), Aya (19), Karim (19), Khadija (15)  — ©  Patrick De roo

De Handelstraat scoort niet zo’n goede punten: een smalle straat, veel volk en groepjes mensen bij elkaar. “Dit is een hangstraat”, zegt Burcu. “Je voelt gewoon dat je wordt ‘gescand’, dat je aanhoudend bekeken wordt, van boven tot onder. ’s Avonds is het hier ook weinig verlicht en als mensen in groep zijn, doen ze altijd ‘graver’ dan wanneer ze alleen zijn. Dan voel ik mij echt niet op mijn gemak.”

Na een paar minuten in de straat horen we hoe een jongeman twee vrouwen zwaar beledigt tijdens het passeren. De vrouwen reageren, maar daar blijft het ook bij. “Dat is dan misschien geen seksuele intimidatie, maar het zegt toch al veel”, zegt Karim. “Ongelofelijk dat dit nog gebeurt. Daarom dat dit project ook belangrijk is, om mensen duidelijk te maken dat dit niet door de beugel kan. En ik hoop dat wij, de jongeren die mee hebben gewerkt aan de J500, dat ook kunnen uitdragen naar andere jongeren. Om het op die manier bespreekbaar te maken, want wie het slachtoffer wordt van seksuele intimidatie durft er vaak niet mee naar buiten te komen. We willen ook de daders erop wijzen dat wat ze doen niet oké is. Het is een taboe en dat moeten we doorbreken.”

In kaart brengen

“Het is belangrijk om de stad door de bril van de jongeren te bekijken”, zegt Schepen van Gelijke Kansen, Karim Bachar. “Hun beleving is anders dan wanneer ik door de stad wandel. Seksuele intimidatie is heel moeilijk in kaart te brengen. Met deze wandeling komen de jongeren zelf aan het woord en kunnen we als stad ook aan de slag op basis van wat zij ons zeggen.”

De aanwezigheid van de schepen werd ook erg geapprecieerd door de jongeren. “Dat we dit rechtstreeks aan hem kunnen vertellen, is echt nodig”, zegt Karim. “Het verloopt niet via omwegen, je weet dat hij ons gehoord heeft.”

En om ervoor te zorgen dat nog meer mensen worden bereikt, lanceren de jongeren deze week een campagne met een eigen filmpje dat op sociale media wordt gedeeld onder hashtag #antiharassmentweek. ​

(bron GVA: tekst Jan Stassijns, foto Patrick de Roo)


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant