Nieuws

LOKAAL: In memoriam Mathilda Peeters

Team Vooruit

Monday 07

June 2021 23:18

Met grote droefenis nemen we kennis van het te vroeg en onverwacht heengaan van onze sterkhouder, Mathilda Peeters. Wat een eenvoudige ingreep zou zijn, gaf complicaties. In de nacht van zaterdag op zondag sliep Mathilda in.

We zullen Mathilda voor altijd herinneren als onvermoeibare en stuwende kracht in de Socialistische beweging in Kalmthout. Jarenlang was ze gedreven gemeente- en OCMW-raadslid. Vanuit de oppositie droeg ze toch altijd dezelfde constructieve ingesteldheid mee. Ze kon weliswaar sakkeren op beslissingen die in haar ogen de verkeerde waren, ze maakte zich zelfs duvels kwaad op personen die volgens haar het spel niet eerlijk speelden. Maar ze was eigenlijk en vooral in hart en nieren democraat. De regels van het spel waren heilig voor haar. Wie die dacht te omzeilen, kon zich aan een donderpreek verwachten. Ze was dan zelf ook opgeleid door Karel en Daisy Vroom. Die strenge maar ijzersterke instructies zetten zich door.

Mathilda was, wanneer ze niet aan politiek in strikte zin deed, ook altijd actief in en rond haar Volkshuis. Van de turnkring over Natuurvrienden en vrouwenbeweging tot later de Steeds Jong afdeling: overal was ze present. Het Volkshuis, op een steenworp van haar eigen woning, was dan ook een tweede thuis voor haar.

Naast gemeentelijke opdrachten had Mathilda ook jaren een mandaat als provincieraadslid. Ze kreeg de titel van ere ondervoorzitter van de raad voor haar jarenlange staat van dienst. Het provinciaal bestuur, de mensen die er werken en de provinciale realisaties: ze lagen haar allemaal bijzonder na aan het hart. Een betere, meer loyale ambassadeur dan Mathilda Peeters uit Kalmthout heeft het provinciebestuur nooit gehad.

Maar de meest bijzondere band had ze opgebouwd met “haar” OCMW. De problemen van eenvoudige mensen die er aanklopten, werden haar problemen. Ze trok zich het lot aan van eenieder die er regelmatig of door pech om hulp kwam vragen. Het waren haar ervaringen in het OCMW die haar voorstellen, haar vragen en haar -bijwijlen emotionele- tussenkomsten inspireerden. Vriend en vijand erkende haar autoriteit op dit vlak. Lang vóór er gesproken werd van “authentieke politieke communicatie” schreef Mathilda er, bij wijze van spreken, het standaardwerk over.

Vooruit Kalmthout, de Socialistische beweging wenst familie en vrienden oprechte deelneming. We gaan Mathilda missen. We gedenken haar met eerbied en in grote dankbaarheid voor wat was.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant