Nieuws

LOKAAL: Diest-Huisvuilophaling wordt duurder voor de Diestenaar

Team Vooruit

Tuesday 26

October 2021 10:01

Op de Diestse Gemeenteraad van 25 oktober 2021 werd de wekelijkse afvalophaling via het Optimo-systeem goedgekeurd. Bij de eerste bespreking over de mogelijk invoering van het Optimo-systeem uitte Vooruit Diest reeds haar bezorgdheid om de wekelijkse afvalophaling in de zomer, die ze zelf ooit heeft ingevoerd, te behouden.

‘Omwille van het comfort van onze inwoners hebben we in het verleden de wekelijkse afvalophaling in de zomermaanden grondig onderzocht en ingevoerd. De inwoners waren ons hier erg dankbaar voor. We hebben er dan ook voor gepleit om dit als dusdanig te behouden bij de mogelijk invoering van het nieuwe Optimo-systeem, dat een algemene tweewekelijkse ophaling voorziet, het hele jaar door’, zegt Vooruit fractievoorzitter Murat Celik.


Diestenaar krijgt zomaar een hogere afvalbelasting opgelegd


‘Maar wat zien we nu? Er wordt een wekelijkse afvalophaling ingevoerd en dit het hele jaar door! We begrijpen met onze fractie die keuze van het Diestse bestuur (Open Diest en DDS) niet. Meer nog: de meerprijs voor deze wekelijkse ophaling wordt doorgerekend aan de Diestenaar. Onze inwoner krijgt dus ongevraagd een hogere factuur gepresenteerd’, zegt een verontwaardigde Celik.
‘Tijdens de verenigde commissie van juni werd vanuit onze fractie trouwens de vraag gesteld op welke manier een meerprijs van wekelijkse afvalophaling kan worden verrekend. De vertegenwoordiger van Limburg.net liet weten dat dit op de rechtstreekse inning zou komen. Maar dat het een beleidskeuze van het bestuur kan zijn dat de meerprijs vanuit de algemene middelen wordt gehaald worden en niet wordt doorgerekend aan de bevolking. De gemeente bepaalt immers het eindfactuur van de inwoner. Het is dus duidelijk welke keuze ons stadsbestuur (Open Diest en DDS) maakt!’ sluit Murat Celik af.
Vooruit Diest ging op de Gemeenteraad niet akkoord om deze afvalbelasting door te rekenen aan de inwoners.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant