Nieuws

LOKAAL: Leuven: Het puin van het Sint-Pietersziekenhuis ruimt plaats voor Velodroom

Team Vooruit

Friday 11

June 2021 11:09

De afbraak van het Sint-Pietersziekenhuis is bijna achter de rug. Tegen 2027 bouwt de stad Leuven op deze plek een podiumkunstensite. In de tussentijd wordt de lege ruimte ingepalmd door Velodroom Leuven, een artistieke installatie van kunstenaarsduo Elke Thuy en Bruno Herzeele, samen met collectif dallas. De Velodroom opent op 9 juli.

 

De stad Leuven werkt volop aan de plannen voor de nieuwe podiumkunstensite, een nieuwe publieke plek voor ontmoeting en cultuur in de Benedenstad. In het najaar van 2023 starten de archeologische opgravingen ter voorbereiding van de bouwwerf. Tot die tijd zorgen heel wat partners voor een aangename, tijdelijke invulling van de lege ruimte. Met een knipoog naar het WK Wielrennen richt de stad het perceel in met een houten Velodroom.

Tijdelijke invulling 
“De podiumkunstensite vormt de kers op de taart voor de heropwaardering van de Benedenstad”, steekt Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid van wal. “Het project situeert zich op de toekomstige groene, autoluwe woonwijk Hertogensite. Naast het openleggen van de Dijle, de welzijnstoren om levenslang wonen te stimuleren, duurzaam wonen en mobiliteit, verzekeren we met het podiumkunstengebouw niet alleen ons erfgoed voor de toekomst, maar bouwen we ook een stevige cultuurpijler uit. Met de tijdelijke invulling als Velodroom start de transformatie tot belevingszone nu al. De Hertogensite is immers een gefaseerd totaalconcept en werk van lange adem, waar we leegstand willen vermijden.” 

Publiek kunstwerk 
“De velodroom is een groot publiek kunstwerk, vol visuele, auditieve en fysieke ritmes. Het is een wielerpiste, maar het is ook meer dan dat. Het is een nieuwe publieke ruimte die zich graag in het hart van de stad nestelt en die tot leven komt doordat ze wordt aangeraakt en bespeeld door een publiek”, vertellen Elke Thuy en Bruno Herzeele over hun installatie.

Voor iedereen 
Velodroom wordt een gezellige en familiale plek die toegankelijk is voor iedereen, groot en klein. Je kan er komen spelen, sporten, iets drinken, een boekje lezen… En je kan ook zelf aan de slag om er een evenement te organiseren. Op die manier verwijst Velodroom ook meteen naar wat de nieuwe podiumkunstensite over enkele jaren kan betekenen.

“De Velodroom wordt straks het kloppend hart van de Leuvense binnenstad”, zegt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “De zomerprogrammatie geeft al een voorproefje van wat er later allemaal in het podiumkunstengebouw te beleven zal zijn. Maar we kijken ook uit naar voorstellen van Leuvenaars voor activiteiten op de Velodroom of later in het podiumkunstengebouw. We krijgen nu immers een uitgelezen kans om te experimenteren en nieuwe dingen uit te proberen. Een ding is zeker: het wordt een prachtige zomer!”

Deze zomer op de velodroom
Deze zomer kan je op de Velodroom alvast genieten van de Zomerfilms van Cinema ZED of je verdiepen in 140 jaar wielergeschiedenis op de openluchtexpo Allez, Allez! Koers in Leuven van Erfgoedcel Leuven en Tofsport Leuven. Ook 30CC heeft een aantal leuke activiteiten in petto.

Vanaf 10 juli is de ruimte beschikbaar voor iedereen, Leuvenaars en verenigingen, die er gebruik van wil maken. Wie een fijn idee heeft, mag zijn of haar voorstel mailen naar [email protected].

Praktisch
wanneer: van juli 2021 tot najaar 2023
Waar: Brusselsestraat, op het perceel van het voormalig Sint-Pietersziekenhuis, naast de Romaanse Poort
www.velodroomleuven.be
www.elke-bruno.be en www.collectifdallas.eu


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant