Nieuws

LOKAAL: Heel wat vragen bij de uitvoering van de opdracht van de CityManager

Team Vooruit

Friday 26

March 2021 09:49

De handel en horeca heeft het al jaren niet makkelijk in Tienen. Met covid-19 is de situatie er ongetwijfeld niet op verbeterd. Het water stond velen al aan de lippen, maar steeds meer handelaars hebben het gehad met het huidige beleid.
Er is helaas veel te weinig ondersteuning vanuit het lokaal bestuur.

De recente stopzetting van handelaarsvereniging Kwixx en de vaststelling dat de CityManager in de afgelopen 6 maanden maar weinig van zijn opdracht kon realiseren, doen ons niet veel goeds verhopen. Een zoveelste oproep aan de huidige meerderheid om eindelijk acties te ondernemen. Hopelijk valt het deze keer niet in dovemansoren.

Uit een recente tussentijdse toelichting van de CityManager, die ondertussen (sinds augustus 2020) al meer dan 6 maanden is aangesteld, blijkt bitter weinig vooruitgang. De CityManager is verondersteld om een gedetailleerd strategisch commercieel beleidsplan uit te werken. “Maar hetgeen we voorgeschoteld kregen was een overzicht van de zoveelste eindejaarsactie, het opvangen van de administratie rond de T-bon, enkele infosessies waar niet eens alle handelaars op uitgenodigd worden, omdat men schijnbaar zelfs niet over alle contactgegevens blijkt te beschikken, dan stellen we ons hierbij serieuze vragen”, aldus Nele Daenen

Men heeft voor deze opdracht €200.000 neergeteld. Veel geld om eigenlijk gewoon het werk van de (onderbemande) dienst lokale economie te doen. Het blijft wachten op concrete beleidsacties.

Verschillende handelaars hebben er hun buik van vol. We kunnen ze geen ongelijk geven. De recente stopzetting van handelaarsvereniging Kwixx komt er niet zo maar. De handelaars worden al jaren aan het lijntje gehouden met mooie woorden, maar men biedt ze veel te weinig ondersteuning en begeleiding. Men maakt hen zelfs het leven moeilijk, zoals ook blijkt uit de aanslepende discussies over de heraanleg van de terrassen van de horeca-uitbaters op de hernieuwde Grote Markt. Het is ook een schande dat de bevoegde schepen Poffé in de voorbije commissies telkens stelt dat hij regelmatig overleg heeft met Kwixx, terwijl Kwixx nu een “stille dood” is gestorven. De bevoegde schepen heeft daar in de voorbije weken en maanden met geen woord over gerept.

Dit neigt naar onbekwaamheid.
Al jaren gebeurt er niets.
De afbakening handelskern is gebeurd in december 2019 en sindsdien is het windstil.
De aanstelling van de CityManager geeft vooralsnog niet het verhoopte resultaat.
De dienst lokale economie is al jaren onderbemand en men doet er niets aan. Elke keer weer een ander excuus.
Een schepen moet geen excuses zoeken, maar acties, oplossingen en resultaten kunnen tonen.

Na zo veel jaren zouden we toch mogen verwachten dat de bevoegde schepen en de coalitie aan enige vorm van zelfevaluatie doet en de boodschap en (nood)kreten van de handelaars toch voldoende horen.

Om een goed beleid te voeren moeten er bekwame mensen aan zet zijn.
Alleen met bekwame bestuurders geraakt onze stad vooruit.
Alleen zo gaat het imago en de fierheid van onze Tienenaar en van ons Tienen verbeteren.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant