Nieuws

Hasselt - Deelgemeente Kermt krijgt een nieuwe fietsverbinding naar Hasselt centrum

Team Vooruit

Friday 25

June 2021 16:28

 “Deze bestuursperiode zetten we sterk in op de fiets.” De ambities van Vooruit schepen van mobiliteit Marc Schepers zijn duidelijk: “Om van Hasselt een echte fietsstad te maken, is investeren in goede fietsinfrastructuur natuurlijk één van de meest noodzakelijke voorwaarden.”

 

Schepers vindt het belangrijk dat alle weggebruikers (zowel voetgangers, fietsers én automobilisten) hun eigen plek in het verkeer krijgen. “Om de veiligheid en het comfort van onze vele fietsers te garanderen is zo’n eigen plek noodzakelijk”, verduidelijkt Schepers, “we streven dan ook naar een maximale ‘ontweving’ van fietsroutes. Op die manier kunnen fietsers onze stad snel en veilig doorkruisen zonder dat er conflicten zijn met andere weggebruikers.”

 

De eerste taak onder de nieuwe bestuursploeg was dan ook het opstellen van een fietspadenplan, een overzicht van nieuw aan te leggen fietspaden en bestaande fietspaden die infrastructurele verbeteringen moeten krijgen.

 

Ten Hove

 

Een van die fietspaden die moet verbeterd worden, is dat van Kermt naar Hasselt-centrum. “De huidige route die de inwoners van Kermt moeten nemen richting Hasselt Centrum is verre van optimaal,” begint Schepers. “De route ligt pal langs een drukke verkeersweg, de Diestersteenweg. Het drukke autoverkeer zorgt niet enkel voor een verhoogd gevoel van onveiligheid maar ook voor een slechte luchtkwaliteit en veel lawaai.” Daarnaast bevat de route maar liefst 3 hellinkjes, 5 verkeerslichten en minimaal 8 oversteekplaatsen, wat meteen zorgt voor een lange en onaangename reistijd.

 

Als alternatief wordt er gekeken naar een traject dat parallel loopt met de huidige route: een vertrek in Ten Hove en zo via de Spoorwegstraat naar het centrum van Hasselt. De nieuwe route kan dan aansluiten op de toekomstige fietsbrug van Runkst richting station. “Ook hier gaan we ontweven. Op deze  weg, die een stukje in het groen en een stuk langs de spoorlijn ligt en verder loopt door de velden, is er bijna geen verkeer en zijn er zelfs geen verkeerslichten. Deze nieuwe weg is langer, 6km in vergelijking met 5,4 km, maar doordat je weinig obstakels hebt, doe je er maar liefst 5 minuten minder lang over.”  

 

De stad kijkt nu uit naar de meest geschikte route. “Sommige stukken van deze nieuwe weg zijn trage wegen en dus veelal al geschikt om over de fietsen. We gaan nu verder aan de slag met de missing links en het fietsklaar maken van het traject.” Schepers hoopt de nieuwe fietsroute klaar te hebben in 2023

 

Dorpsraad

Voor dit nieuwe fietspad werkt de stad Hasselt intensief samen met de Dorpsraad Kermt, een groep geëngageerde inwoners die zich inzetten voor hun deelgemeente. “Het fietspad maakt een onderdeel uit van het grotere project Ten Hove. Samen met de Dorpsraad denken we na hoe we de site Ten Hove zelf aan de hand van het voorliggende masterplan verder kunnen verfijnen.”

 

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant