Nieuws

LOKAAL: Halle: De muur van Pacapime in Lembeek is een echt kunstwerk.

Team Vooruit

Friday 25

June 2021 11:16

2 Russische street-art-kunstenaars, Gooze en Bozik, maken van de kale muur de grootste muurschildering van Europa.  Toch is het een Hals kunstwerk, want er figureren 4 Halse kinderen op.

 

Door deze muurschildering, een samenwerking tussen de Stad Halle en Pacapime, wordt het jaagpad langs de vaart opgewaardeerd. Dit past in het hele concept om het hele jaagpad van Buizingen tot Lembeek een meerwaarde te geven.  Over het hele grondgebied is het de bedoeling de Zenne een grotere rol te geven.  Dit kan door ze waar het kan weer bovengronds te leggen, Zenneoevers aan te leggen en het water meer te beleven.  De muur aan het Pacapimegebouw maakt hier helemaal deel van uit.  Ook toeristisch zal dit een grote meerwaarde bieden.

 

“En natuurlijk is street art ons niet vreemd. Het begon met het beschilderen van de spoorwegtunnel in Lembeek en de oude brandweertoren achter ’t Vondel. Nadien volgden de stations van Buizingen en Halle, het interieur van de Paterskerk en de elektriciteitskasten in het Albertpark. Vandaag merken we dat er in Halle een vorm van street art-toerisme op gang is gekomen voor de liefhebbers van deze kunstvorm. Nu hier ook nog de grootste muurschildering van Europa bijkomt, hebben we nog een extra troef in de hand”, zegt burgemeester Marc Snoeck.

De muurschildering vertelt het verhaal van ‘de betovering’.  Een jongen en een meisje wandelen elke dag langs de Zenne naar school maar elke dag zien ze meer zwerfvuil liggen. De kinderen beginnen met de achtergelaten rommel vogels en dieren te plooien waardoor plots de Zenne een stuk properder is en er ook meer dieren worden gespot. De missie is om mensen bewust te maken van die mooie blauw-groene ader die door Halle stroomt.

De 4 kinderen die op de muurschildering zijn getekend, bestaan ook echt. Uit meer dan 130 ingezonden foto’s werden deze 4 kinderen weerhouden. 

Het kunstwerk heeft een oppervlakte van 2000 m² en wordt gerealiseerd met vzw Treepack.  Zij brachten de 2 kunstenaars aan.  Gooze en Bozik worden internationaal erkend en je vindt overal in de wereld werken van hen.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant