Nieuws

LOKAAL: Burgemeesters laten automatische verspreiding van anderstalige folders stoppen

Team Vooruit

Friday 09

April 2021 11:36

De burgemeesters van Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Pepingen hebben besloten tweetalige infofolders in het vaccinatiecentrum De Bres uit roulatie te nemen. Aanleiding was de heisa die woensdagnamiddag op sociale media was ontstaan over het bestaan van een folder in het Nederlands en Arabisch. “Onaanvaardbaar”, zo klonk het op social media. 

 

 

Om de heisa te stoppen, riep de Halse burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) woensdagavond in extremis zijn collega-burgemeesters samen. Ze besloten unaniem om de folders meteen uit roulatie te nemen

“Van bij de start van het vaccinatiecentrum in De Bres werd afgesproken tussen de gemeenten Halle, Sint- Pieters-Leeuw en Pepingen en met de Eerstelijnszone dat alle communicatie in het Nederlands zou verlopen. We moeten de taalwetgeving respecteren”, vertelt Snoeck. “Niemand van de burgemeesters was op de hoogte van de tweetalige folders. Het ging om zelfgemaakte folders, maar wie ze maakte, is nog niet duidelijk.”

 

“Uiteraard vinden we het belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is over de vaccinatiecampagne en ook alle info correct begrijpt. Dat is ook zo voorzien door het Agentschap Binnenlands Bestuur, dat infofolders maakte in 27 talen die alle gemeenten kunnen gebruiken”, zegt Snoeck nog.

“Vanaf nu zullen we in De Bres enkel nog deze officiële folders gebruiken als zich personen aandienen die het Nederlands echt niet machtig zijn. Ze zullen persoonlijk overhandigd worden en zijn niet zomaar voor iedereen mee te nemen. Deze folders gaan uit van de hogere overheid, die in een crisissituatie deze verduidelijkende folders wel mag aanbieden.

Onze gezondheid en het uitzicht naar de vrijheid is te belangrijk om gekoppeld te worden aan een taalkwestie.

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant