Nieuws

LOKAAL: Project Vooruit Halen: Huiswerkbegeleiding kansengroepen

Team Vooruit

Friday 30

April 2021 11:07

Kinderen in kwetsbare gezinnen hebben het vaak heel moeilijk op school. De moeilijke socio-economische situatie van heel wat ouders speelt daarbij een niet te onderschatten rol. Het is voor ons zaak om de meest kwetsbare kinderen op te sporen en hun leerachterstand te verkleinen.

Het aanbieden van huiswerkbegeleiding kan een belangrijke rol spelen in het verkleinen van die leerachterstand en generatiearmoede.

In september 2017 zijn we daarom in Halen met een huiswerkbegeleidingsgroep gestart.

Wat doen we?

Kinderen stimuleren om zelfstandig hun huiswerk te maken. Hierbij betrekken we ook de ouders. Corona heeft dit hele proces wel moeilijker gemaakt, maar wij zetten door.

 

Hoe doen we dat?

We doen dat door kinderen aan te moedigen, interesse te tonen, vragen stel stellen, stimuleren tot nadenken, enz. Wanneer we zorgzame aandacht schenken aan kinderen, dan vergroot hun zelfvertrouwen. Betere schoolresultaten zijn dan een logisch gevolg.

 

Voor wie?

Kinderen waarbij omstandigheden thuis verhinderen dat ze rustig hun huiswerk kunnen maken. En kinderen van waar de ouders niet goed weten hoe ze huiswerk thuis georganiseerd kunnen krijgen. 

 

Met wie?

Wij werken met vrijwilligers en studenten die weten wat een positieve relatie tussen kinderen en begeleiders inhoudt, en die projecten bovendien een warm hart toedragen. Zij werken mee aan een warme sfeer, waarbij elk kind maximale kansen krijgt om zijn talenten verder te ontwikkelen. We beperken ons niet tot huiswerk alleen. Sinds de eerste lockdown werken we ook met online ondersteuning. Het is namelijk zaak om ook de digitale kloof, die tijdens corona nog vergroot is, te verkleinen.

 

Kritische voorwaarden huiswerkgroepen

Op verschillende niveaus krijgt kansarmoede aandacht maar door deze versnippering is het moeilijker om een structurele samenwerking op te zetten.

 

Toekomst?

Het blijvend organiseren van huiswerkbegeleiding is geen simpele opgave. Toch blijven wij dit met veel plezier en overtuiging organiseren. In de toekomst willen wij nog meer kinderen helpen, maar door de versnippering van kansarmoede is het moeilijk om hier structuur in te krijgen. Wij blijven daarom op zoek naar andere projecten om samenwerkingen op te starten. Daarvoor mag je ons altijd contacteren via Karin Van Wesenbeeck: [email protected].


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant