Nieuws

LOKAAL: Gent – Kiosk Citadelpark wordt helemaal gerestaureerd

Team Vooruit

Wednesday 14

July 2021 14:38

De kiosk in het Citadelpark wordt volledig gerestaureerd. De Stad Gent vroeg subsidies aan bij de Vlaamse overheid en heeft die nu ook gekregen. Annelies Storms is een tevreden schepen van Facility Management. “De kiosk zal nu zo snel mogelijk gerestaureerd worden. Ze is ondertussen ook 137 jaar oud, ontworpen door stadsarchitect Charles van Rysselberghe in 1884. Die volledige restauratie is ook écht nodig, want de gietijzeren kolommen die de constructie ondersteunen zijn zwaar aangetast. Dus we moeten er uiteraard voor zorgen dat de kiosk te allen tijde stabiel blijft.” De werken kosten in totaal 682.403,89 euro, Vlaanderen betaalt daar 300.000 euro van.

“Een fijn detail om te weten, is dat vroeger bovenop de kiosk een beeld van Erato stond, de muze van de hymne, het lied en de lyriek, uit de Griekse mythologie. Dat beeld zal tijdens de restauratie gereconstrueerd worden, en opnieuw een plaats krijgen.”

Er bougeert vanalles in het Citadelpark…

De aanpak van de kiosk is ‘een schoon puzzelstukje’ van een groter geheel. De herwaardering van het Citadelpark loopt al enkele jaren. Kort na de zomer wordt de betonplaat van de vroegere Hal 6 weggehaald en vervangen door groen. De Azaleahal wordt gesloopt. Het congrescentrum ICC wordt gerenoveerd, net zoals de indrukwekkende Floraliënhal (die openlijk toegankelijk zal worden, én groener). In het vroegere Dierenasiel zet vzw Ensemble nu tijdelijk allerlei wijze initiatieven voor en met de buurt. Tot slot breidt het SMAK uit, zoals bepaald in het ‘Masterplan’ dat op donderdag 8 juli door het college van burgemeester en schepenen werd goedgekeurd.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant