Nieuws

LOKAAL: Gent – Karin Temmerman: ‘Voorkomen dat kuikentjes in riool sukkelen!’

Team Vooruit

Wednesday 30

June 2021 12:11

Onze hoogsteigen pasionaria – en gemeenteraadslid – Karin Temmerman heeft niet alleen een groot hart voor haar medemensen maar ook voor dieren. Ze verraste tijdens de gemeenteraad van 22 juni 2021 met een vraag over… kuikentjes in het Kapitein Zeppospark.

 

Ik werd onlangs aangesproken door aangesproken door buurtbewoner Joachim Boderé (Vooruit De Dokken) die onlangs zelf een moedereend moedeloos rond een riooldeksel zag lopen. Een paar seconden later kon hij gelukkig haar 9 eendenkuikentjes uit de riool halen. Regelmatig sukkelen kleine kuikentjes in de riool. Dat mogen we niet zomaar laten gebeuren! Die diertjes komen dan ‘k weet niet waar terecht, ver weg van de moederkloek. Dat is wreed. In buurlanden worden riooldeksels in en rond natuurgebieden en in de omgeving van grote waterpartijen afgeschermd met gaas zodat kleine dieren niet in de riool kúnnen terechtkomen. Daarom vroeg ik aan de schepen van Publieke Ruimte of dat ook in Gent kan.”

 

Proefproject met speciale roosters aan Zeppospark

 

De schepen antwoordde dat het niet kan op plekken war er risico op verstopping of wateroverlast is bij hevige regenval. In sommige woonstraten vernauwen de straatkolken. “Maar in de omgeving van het Zeppospark gaat de Technische Dienst Wegen nakijken welke straatkolken wél kunnen worden aangepast met een speciaal rooster. Want er zijn daar wel zones waar het water vlot weg kan (of in de bodem kan dringen) zonder risico op overstroming. Ik vroeg ook of, als de eerste resultaten van de werken aan het Zeppospark positief zijn, de aanpak kan worden uitgebreid naar andere park- of waterrijke omgevingen. De schepen antwoordde dat dat zeker zou moeten kunnen. ’t Is een goed begin, en het geeft een gerust gemoed dat die beestjes binnenkort geen gevaar meer lopen.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant