Nieuws

LOKAAL: Gent – Historische gashouders worden deel van Rabotpark

Team Vooruit

Monday 12

July 2021 11:34

De twee iconische gashouders uit 1880 (de enige overgebleven in Vlaanderen) op de site van het woonproject ‘Tondelier’ worden gerestaureerd en zullen onderdeel worden van het Rabotpark. Daar is zowel Annelies Storms (die als schepen van Facility Management het bouwdossier beheerde) als Astrid De Bruycker (schepen van Openbaar groen) vanzelfsprekend erg blij om.

“Al van bij start kwam het idee naar boven om één gashouder volledig te restaureren en de andere enkel bovengronds, om die te integreren in het toekomstige park” aldus Annelies. “Zo’n gashouder is 7 meter diep, heeft een diameter van bijna 34 meter en de metalen kolommen rijken tot 13 meter hoogte. We hebben maximaal gebruik gemaakt van oorspronkelijke materialen. Om de ene gashouder volledig te restaureren, werden bijvoorbeeld oorspronkelijke materialen gebruikt uit zowel de eerste als de tweede gashouder. Het resultaat is om trots op te zijn. Uniek erfgoed is in ere hersteld.”

De hele restauratie kost in totaal iets meer dan 6 miljoen euro. De Stad Gent kreeg 3 miljoen euro subsidie van de Vlaamse overheid.

Gashouder wordt ontmoetingsplek….

“Van de ene gashouder is de kuip volledig met aarde gevuld” vervolgt Astrid. “De bovenste rand van de bakstenen kuip wordt een zitbank en de heuvel wordt ingezaaid met gras, en zo wordt die dus deel van het park. Alweer een vree wijze plek waar de buurtbewoners kunnen komen chillen of picknicken. We zien al een hele tijd, sinds de eerste lockdown, hoe de mensen opnieuw het groen in hun buurt ontdekken en daar van genieten. Onze parken, dat zijn de tuinen van de Gentenaars – wel: ze krijgen er hier een spectaculaire tuin bij…”

Voorlopig blijven de gashouders nog afgeschermd door hekwerk. De hellingen worden nog bezaaid, het groen moet nog enkele maanden tijd krijgen om te groeien.

… én regenwatertank voor de buurt!

Van de andere gashouder werd de bakstenen kuip door de brandweer opgevuld met bijna 6.000 m³ water uit het verbindingskanaal. “Da’s omdat het de eerste keer is dat die kuip gevuld wordt” legt Annelies uit. “Normaal wordt die gaandeweg gevuld met regenwater. Er is ook een regenwaterput van 10.000 liter voor de buurt – wel, als dié bijna leeg is, dan kan hij worden gevuld met het water uit de gashouder. De mensen gebruiken dat water dan om hun buurttuintjes in Tondelier en omstreken te begieten.”

Het dak blijft bovendien een kwart open zodat de mensen de houten structuren kunnen bewonderen die in de gashouder zitten. De technieken die de gashouders gasdicht hielden werden hersteld en worden in het park tentoongesteld zodat bezoekers kunnen zien hoe dit systeem draaide.

 

Alle info over het project Tondelier vind je op www.tondelier.be

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant