LOKAAL: Gent – ‘Gazondolken' meten hitte en droogte in ondergrond
Team Vooruit
Tuesday 06
April 2021 15:32
De Stad Gent heeft op tien locaties in parken, tuinen en begraafplaatsen ‘gazondolken’ geplaatst. Gazonwát? Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar groen, legt met veel plezier uit. “Gazondolken zijn bodemsensoren die hitte en droogte in de ondergrond meten. Ze zien er uit als lange naalden en worden letterlijk in de grond gestoken, vandaar de naam. Zes maanden lang wordt de temperatuur en het bodemvocht gemeten, als onderdeel van ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’, een groot onderzoeksproject waaraan 5.000 burgers, scholen, ondernemers en dus ook lokale besturen zoals de Stad Gent meedoen. Het sluit perfect aan bij onze visie op ecologisch beheer.”
Eerder al was er ‘CurieuzeNeuzen’, een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, dat de luchtkwaliteit in Vlaanderen onderzocht. ‘CurieuzeNeuzen in de Tuin’ onderzoekt hoe de effecten van steeds warmere en drogere zomers. Hoe zorgen we ervoor dat onze tuinen verkoelende plekken blijven tijdens een hittegolf, hoe wapenen we onze tuinen, parken en natuurgebieden beter tegen de droogte?
Laat het gras maar groeien!
Het gras langer laten is een van de oplossingen. “Vroeger werd al het gras in Gent ‘netjes’ kort gehouden. Tegenwoordig maait onze Groendienst alleen nog ligweides, speelterreinen en graspaden kort, elders mag het gras lang worden. Dat zorgt voor parken met veel bloemen en variatie, waar veel dieren een thuis vinden. Prachtig is dat! Langer gras zorgt ook voor schaduw waardoor de bodem minder snel uitdroogt.”
De metingen zullen de Stad Gent leren hoe gazons reageren op hitte en droogte. De tien locaties gaan van vrij kort gemaaid, zoals de tuin van de Sint-Pietersabdij, tot plekken met hoog gras en bloemenweides, zoals de Zuiderbegraafplaats.
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.