Nieuws

LOKAAL: Gent – Bijgaardepark wordt 2.000m² groter!

Team Vooruit

Thursday 17

June 2021 13:05

Het Bijgaardepark in de Dampoortwijk wordt 2.000m² groter. Dat kondigde Astrid De Bruycker aan, als trotse schepen van Openbaar groen. “Een deel van de oude Malmarfabriek wordt bij het park gevoegd. De buitenmuren en het metalen skelet van de fabriek blijven staan, zo behouden we het industrieel-historische karakter van de site. Tussen de muren komt een varentuin waar bezoekers in de luwte van het groen kunnen genieten; het moestuinproject van vzw De Bijgaard, dat al tijdelijk onderdak vond op de site, krijgt er een definitieve plek. Begin 2022 moet alles klaar zijn!”

 

 

De Malmarfabriek sloot 24 jaar geleden de deuren. In een groot deel van de oude metaalfabriek komt binnenkort het grootste cohousingproject van het land. De hele ontwikkeling is deel van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’.

Opgelet: vleermuizen in de kelder

De grote werken aan het park gaan nu pas van start om een heel bijzondere reden. Astrid legt die graag uit. “In de kelder hielden vleermuizen hun winterslaap. Om te verzekeren dat ze tijdens de werken hun weg naar de kelders terugvinden, hebben we een ecoloog bij de plannen betrokken. We gaan windluwe plekjes, een natte kelder en aangepaste planten voorzien, zodat de dieren het er ook na de werken naar hun zin hebben.”

In elk geval: binnenkort krijgen de Gentenaars er dus nog maar eens een schitterende buitenruimte bij. “Een welgekomen verademing in de dichtbebouwde wijk, een ontmoetingsplek waar ruimte is om samen te tuinieren en voor allerlei buurtinitiatieven.”


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant