Nieuws

LOKAAL: Gent - Wijkbudget Gent: 113 projecten ingediend!

Team Vooruit

Wednesday 14

July 2021 14:31

Het project ‘Wijkbudget’ draait op volle toeren. De Stad Gent verdeelt 6,25 miljoen euro over allerhande projecten die inspelen op de noden van de wijk. De bedragen variëren van 150.000 euro tot 350.000 euro per wijk. Het zijn de bewoners zélf die de projecten bedenken en uitwerken, én ze kiezen ook zelf welke projecten uitgevoerd worden. Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerk, is trots op het engagement van de Gentenaars.

Het grote enthousiasme en de betrokkenheid in de wijken is de max. Van de Dampoort tot Zwijnaarde, van de Brugse Poort tot Sint-Kruis-Winkel: Gentenaars hebben veel ideeën én willen ook zelf de handen uit de mouwen steken om hun wijk te verbeteren. Eind mei werden niet minder dan 113 projecten ingediend. Die werden nu aan de criteria van het subsidiereglement afgetoetst. Zo moeten projecten door de wijk gedragen zijn, samen met de wijk en de Stad Gent tot stand kunnen komen, en in twee jaar tijd gerealiseerd worden. In vier wijken is de selectie al een feit: 18 projecten krijgen een subsidie.”

De eerste ronde, die elf wijken beslaat, is daarmee bijna achter de rug. Het voorbije half jaar stelden initiatiefnemers in de wijken hun ideeën aan elkaar en het stadsbestuur voor. Elk idee werd verfijnd of in sommige gevallen met andere ideeën samengevoegd tot één voorstel.

18 projecten al goedgekeurd

In de wijken waar het wijkbudget groot genoeg is kunnen alle goedgekeurde projecten sowieso doorgaan.

In Elisabethbegijnhof-Papegaai-Prinsenhof-Sint-Michiels gaat het om zes projecten: charmante Rabottorentjes, creatief buurtatelier, de sprekende Lieve, avontuurlijke speelprikkels, met vlag en wimpel en zichtbaar grondwater.

Ook in Zwijnaarde krijgen zes projecten subsidies: 200 groene acties in Zwijnaarde, al fietsend in en door Zwijnaarde, chalaise op dreef, coderdojo en meer, street art & poetry route en voedselbos Zwijntjesbos.

In Gentbrugge krijgen drie projecten groen licht: kleine gelukskastjes, mobiele koffiebar en ontmoetingsplek Gentbrugse Meersen.

Ook in de Gentse kanaaldorpen en -zone krijgen drie projecten een subsidie: onder de toren - Sint-Kruis-Winkel/Mendonk, ontmoetingscluster Bark en verkeersveilige kanaaldorpen.

Wijkbewoners hakken knoop door

In de zeven andere wijken van de eerste ronde is de aanvraag voor projectvoorstellen groter dan het beschikbare budget.

“In de loop van september hakken wijkbewoners daar zelf de knoop door. In Drongen en Muide-Meulestede-Afrikalaan gebeurt dat via twee gelote wijkpanels, in de Brugse Poort-Rooigem en Moscou-Vogelhoek via gesprekstafels en in Dampoort, Macharius-Heirnis en Sint-Amandsberg via een online stemming.”

De Stad voorziet begeleiding voor mensen die digitaal minder onderlegd zijn. Tegen midden oktober is duidelijk welke projecten de eindmeet halen. In september 2022 start de tweede ronde van het wijkbudget, voor de overige 14 wijken.

Alle info over het Wijkbudget Gent vind je op www.wijkbudget.gent

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant