Nieuws

LOKAAL: Gent - Vernieuwd Vogelenzangpark verbonden met tuin Villa Voortman

Team Vooruit

Wednesday 30

June 2021 15:59

Het Vogelenzangpark (nabij het AZ Sint-Lucas) is voortaan verbonden met de 200 jaar oude tuin van Villa Voortman, ooit eigendom van een katoendrukkerij. “Dat is de max” zegt Astrid De Bruycker, schepen van Openbaar groen. “In dichtbebouwde wijken, zoals in het Rabot, zoeken we doelgericht naar bestaand groen om in overleg met de eigenaars toegankelijk te maken voor de hele buurt. Dankzij ons partnerschap met vzw De Lieve en Hotel Den Briel wordt de prachtige tuin van Villa Voortman de tuin van alle Gentenaars. De totale groenzone is nu dubbel zo groot, een prachtige plek voor de bewoners van Rabot-Blaisantvest en Sluizeken-Tolhuis-Ham.”

In september 2020 startte de Stad Gent met de heraanleg van het Vogelenzangpark. De straat in asfalt is vervangen door een nieuw, betonnen wandelpad. Er is nu ook een nieuwe speelzone met een groot aanbod aan speeltoestellen. “En we hebben uiteraard ook aan minder mobiele personen gedacht” geeft Astrid graag mee. “Mensen in een rolstoel kunnen mee aanschuiven bij de picknickbanken en er is ook een rolstoeltoegankelijk speeltoestel.”

Met dank aan de kinderen van Blaisantnest

Zowel het park als de tuin werden destijds in de Engelse landschapsstijl ontworpen, te zien aan de monumentale bomen en het lichte reliëf. In het nieuwe ontwerp is die stijl opnieuw voelbaar, maar met een moderne aanpak: zo is er aandacht voor ecologisch beheer en spontane ontwikkeling.

“Ook enkele leerlingen van de school Blaisantnest speelden een rol bij het ontwerp, dankzij het inspraakproject ‘Thuis in ’t Stadhuis’. Zij zijn aan de slag gegaan met maquettes en deden voorstellen voor de invulling. Ze timmerden ook vogelnestkastjes, die een mooie plaats kregen in het park. Kinderen op die manier betrekken bij nieuwe ontwikkelingen in de stad, dat doet mij als schepen van Participatie dan weer veel plezier…”

Dertig jaar toegankelijk

De tuin van Villa Voortman is toegankelijk via twee poortjes en wordt ‘s avonds afgesloten. Van april tot oktober is de tuin open van 8 tot 20 uur en van november tot maart van 8 tot 17 uur. De Stad Gent verwierf een erfpacht van dertig jaar op de tuin van vzw De Lieve, die sinds 1994 eigenaar is van Villa Voortman en het pand grondig restaureerde. De stedelijke Groendienst zal instaan voor het beheer en onderhoud van het park.

Op de website van AVS kan je een reportage (met Astrid) bekijken.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant