Nieuws

Gent - Solidaire buurtwinkel in Muide-Meulestede opent in april 2021

Team Vooruit

Sunday 28

March 2021 04:55

Een tijd geleden al werd aangekondigd dat de wijk Muide-Meulestede een ‘solidaire buurtwinkel’ zou krijgen. Die komt op de plek waar vroeger Ateljee zat, aan het rondpunt halfweg de Meulestedesteenweg. In die buurtwinkel zullen mensen met een laag inkomen producten goedkoper kunnen kopen. Bovendien zouden er mensen kunnen tewerkgesteld worden die moeilijk aan een job geraken.

 

“Een zeer interessant sociaal project dus” vindt Karin Temmerman. “Ik vroeg daarom tijdens de gemeenteraadscommissie van 17 maart 2021 aan onze Rudy Coddens, die schepen van Armoedebestrijding is, wanneer die buurtwinkel opent, hoe het winkelconcept en het aanbod er zullen uitzien, en of er binnenkort nog sociale kruideniers bij komen in onze stad.”

 

Kwaliteit, korte keten, verschillende tarieven

 

Rudy antwoordde uitgebreid op de vragen van Karin. “De opening is voorzien in april, de exacte datum wordt eerstdaags vastgelegd. Iederéén zal er welkom zijn, maar er zullen lagere tarieven zijn voor mensen met een laag inkomen. Sociale partners uit de buurt zullen die mensen er actief naar toe leiden. Er zal gewerkt worden met een systeem waarbij niemand behalve de winkelbediende kan zien, bij de betaling, wie recht heeft op dat verminderd tarief. Voor mensen die niet of minder mobiel zijn zal Samenlevingsopbouw boodschappen aan huis leveren.

 

Er zal een ruim en kwalitatief assortiment aan levensmiddelen (voeding, onderhoud en hygiëne) beschikbaar zijn. Het principe van de korte keten wordt zoveel mogelijk toegepast. “De winkel streeft naar de uitstraling van een echte buurtwinkel met gezonde producten en een vriendelijke, buurtgerichte werking.”

 

Buurtbewoners en kwetsbare werkzoekenden ‘doen de boel draaien’

 

Buurtbewoners zullen samen met kwetsbare werkzoekenden de werking van de winkel ‘doen draaien’. De buurt krijgt trouwens inspraak in de verdere ontwikkeling van de winkel. “De buurt werd eerder al bevraagd over de inrichting en het aanbod. Er komt bovendien (in samenwerking met buurtpartners zoals Samenlevingsopbouw) een ontmoetingsplek voor klanten en andere buurtbewoners. De realisatie van de buurtwinkel is mee mogelijk gemaakt dankzij centen uit het Sociaal Innovatiefonds van Astrid De Bruycker als schepen van Participatie.”

 

Mobiele sociale kruidenier met markwagen

 

Op dit moment zijn er twee sociale kruideniers in Gent: Sociale Kruideniers vzw in Rabot (met een mobiele werking in Ledeberg, de wijk Watersportbaan en Nieuw Gent) en Sivi in Sint-Amandsberg (met een mobiele werking in de kanaaldorpen en rond het Scheldeoord). “In 2021 start bovendien het experiment om op vier plaatsen (Watersportbaan, Nieuw-Gent, Gentbrugge-Ledeberg en Scheldeoord) te werken met een mobiele sociale kruidenier die met een marktwagen rondrijdt. Zo krijgen we stap voor stap een mooie spreiding van (betalende) sociale kruideniers en (gratis) voedselondersteuning over heel onze stad.”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant