Nieuws

LOKAAL: Gent - “Het wordt nog leuker in de Gentse parken!”

Team Vooruit

Friday 07

May 2021 17:05

Wie onze fractieleider Sven Taeldeman kent, weet dat hij houdt van vertoeven in de natuur. En van een frisse pint. En als het even kan: van een combinatie van die twee. “Ik vroeg daarom al in februari (2021) aan Astrid De Bruycker, onze schepen van Openbaar groen, hoe onze parken nog aantrekkelijker zullen worden gemaakt. Want de Gentenaars gebruiken ze in deze coronaperiode meer dan ooit als ontspanningsruimte. Dat is mooi, al heeft dat ook een keerzijde: er blijft vaak veel afval achter. Ik vroeg daarom nu nog eens naar een stand van zaken. Hoe houden we het gebruik deftig onder controle? Komen er extra stoelen? Extra zitbanken? En vooral ook: zal je in onze parken tijdelijk weer drankjes kunnen kopen? Want dat maakt het dubbel aangenaam natuurlijk.”

Astrid had in elk geval heel wat goed nieuws voor Sven-de-levensgenieter… en voor alle andere Gentenaars die graag in het openbaar groen vertoeven.

Extra parkstoelen en picknickbanken

Vorig jaar al, experimenteerde de Stad Gent in twee parken met losse parkstoelen, vrij te gebruiken. Dat werd zeer gesmaakt door de Gentenaars. “En dus gaan we er mee door natuurlijk – en doen we er nog een schep bovenop. In april zijn de stoelen al geplaatst in het Koning Albertpark en het Coyendanspark. We bestelden ook 128 stoelen extra. Die komen in het Lousbergpark, het Rommelwaterpark, het Zonder-Naampark, de Bijlokehof, het Citadelpark en op de Bijlokesite. Daarnaast staan op 48 locaties in totaal ook 76 picknickbanken (o.a. rolstoeltoegankelijke banken), die worden ondertussen druk gebruikt.”

Drank- en eetkraampjes in zes parken

Na een even succesvol proefproject vorig jaar zullen er deze zomer drank- en eetkraampjes komen in zes parken. “Het gaat om het Kapitein Zeppospark (twee plaatsen), het Citadelpark, de Bourgoyen, Domein Claeys Boúúaert, Koning Albertpark en Rabotpark (één of twee plaatsen). We deden een oproep: we geïnteresseerd is om zo’n kraam uit te baten mag zich aanmelden bij onze Dienst Feesten. Weten dat er zo’n kraampje is maakt een parkbezoek inderdaad nog leuker natuurlijk. Je hoeft niet zelf te sleuren met flessen, en je kan er je afval nadien netjes kwijt.”

Alle info daarover vind je op de website van de Stad Gent.

‘Druktemeter’ meet drukte in real time in vijf parken

Opdat alles ordentelijk zou verlopen werden eerder al in een aantal parken krijtcirkels getekend en extra afvalcontainers geplaatst. Aan het Kapitein Zeppospark en het Keizerspark werd een mobiele toiletcontainer geplaatst, binnenkort komt er ook één in het Citadelpark.

“Een nieuw hulpmiddel is de druktemeter. De Stad heeft het monitoringssysteem (via real time telecomdata, aangepast met informatie via de ogen en oren op het terrein) van de binnenstad uitgebreid naar onze drukste parken en recreatiegebieden: Albert I-park, Kapitein Zeppospark, Rozenbroeken, Citadelpark en Bourgoyen.”

Vanaf zaterdag 8 mei zal je op https://stad.gent/nl/corona/hoe-druk-het-gent kunnen checken hoe druk het er is. De klassieke kleurencode met groen, oranje en rood geeft aan of het verstandig is om naar het park in kwestie af te zakken. “Als dat niet zo is, dan is er altijd wel een ander park in de buurt. Check zeker eens de online parkenkaart waaarop je 187 (!) parken, groenzones en speeltuinen vindt in Gent!”

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant