Nieuws

LOKAAL: Gent - 13 stadsgebouwen in één jaar tijd energiezuiniger!

Team Vooruit

Thursday 17

June 2021 13:16

De Stad Gent heeft voor het eerst een grootschalig ‘energieprestatiecontract’ (EPC) afgesloten. Annelies Storms, schepen van Facility Management, is daar terecht bijzonder trots op. Ze legt uit hoe het werkt. “Bij het contract werd de energiebesparing vooraf vastgelegd en gegarandeerd. In totaal werden in één jaar tijd dertien stadsgebouwen onder handen genomen: elf scholen en twee musea. Daardoor besparen we jaarlijks zo'n 17 procent op energiekosten, en vermindert de uitstoot elk jaar met zo'n 453 ton CO2. Door de energiebesparingen zijn de investeringen bovendien binnen de 15 jaar terugverdiend. Echt straffe kost dus!”

De energiebesparende maatregelen variëren van stookplaatsrenovaties en isolering tot het vervangen van verouderde lampen. Op vijf gebouwen kwamen ook nieuwe zonnepanelen. Het draagt allemaal bij aan de doelstelling van het stadsbestuur om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn en om tegen 2030 de elektriciteits- en warmtevraag van de huishoudens voor 50 procent op te wekken uit lokale, hernieuwbare bronnen.

De partners van de Stad Gent waren de Vlaamse netbeheerder Fluvius en de tijdelijke handelsvereniging (THV) Siemens Spie. Fluvius becijferde een energiezorgplan en begeleidde de Stad bij het sluiten van het contract. De netbeheerder zal jaarlijks meten en controleren of de vooropgestelde besparingen gehaald worden.

De scholen waar de energiebesparende maatregelen werden uitgevoerd, zijn de Bollekensschool (Neermeerskaai), Hotelschool (Lange Violettestraat), Instituut Bert Carlier (Oudenaardsesteenweg), De Stadspoort (Coupure), De Brug (Trekweg), De Dialoog (Frans Van Ryhovelaan), De Muze (Begijnhofdries), De Sassepoort (Bevelandstraat), De Tovertuin (Fransisco Ferrerlaan), De Toverberg (Schoolstraat) en Het Trappenhuis (Schoolkaai). De musea zijn het Museum voor Schone Kunsten en De Tuin Van Kina.

Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant