Nieuws

LOKAAL: Leuven: Expo Enthorinali // Lukas Claessens

Team Vooruit

Thursday 10

June 2021 11:10

Onder de noemer Expo Leuven biedt de stad Leuven lokaal talent de kans om werk in optimale omstandigheden tentoon te stellen en zichzelf te tonen aan een ruimer publiek. Leuvenaar en architect Lukas Claessens presenteert van 17 juni tot 10 juli  zijn eerste solo tentoonstelling bij Expo Leuven in Tweebronnen. Zijn project “Enthorinali ” herinnering als virtuele constructie” is gewijd aan de honderdste verjaardag van de inktvlektest die in 1921 door de Zwitserse psychiater Herman Rorschach werd uitgevonden.

 

De dubbelzinnige beelden, gegenereerd door gemorste inkt, hebben geen betekenis; ze laten niets bijzonders zien, maar zijn suggestief in een groot aantal richtingen. Wat je er in ziet, hangt af van je eigen verleden. Is wat we ons herinneren het verleden of wat ons onderbewuste denkt dat ons verleden is? Is het mogelijk om onze herinneringen en de manier waarop we ernaar kijken te veranderen?

 Lukas Claessens neemt je mee in zijn denkproces met een reeks grafische, pseudo-symmetrische beelden in 3D. De naam van het project verwijst naar onze entorinale cortex in de hersenen. Deze heeft als functie onze herinneringen te verwerken voor ons lange termijngeheugen. Lukas poogt zijn eigen herinneringen te verwerken via zijn tekeningen.

“Leuven loopt als een rode draad door de artistieke ontplooiing van Lukas Claessens”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Als kind ontdekte hij via de academie zijn liefde voor beeldende kunsten. Tijdens zijn architectuurstudies was hij onder andere vrijwilliger bij de Leuvense vzw Onkruid en bouwde hij mee aan het artistieke luik van het HORST Kunst- en Muziekfestival. In 2017 begon zijn artistiek-professionele carrière bij het Leuvense kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh, residenten in het BAC-atelier van KU Leuven. We zijn erg blij en fier dat Claessens zich nu aan zijn eerste solo-expo waagt bij Expo Leuven.”

Praktisch
De expo “Enthorinali” start op 17 juni en loopt tot 10 juli in de exporuimte in Tweebronnen (Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven) op volgende momenten:

  • donderdag 13:00 – 17:30
  • vrijdag 13:00 – 17:30
  • zaterdag 10:00 – 16:00

Reserveren is niet nodig. Uiteraard zijn de algemeen geldende coronamaatregelen van toepassing. Er kunnen telkens 20 personen tegelijk de expo bezoeken. Het dragen van een mondmasker is verplicht.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant