Erpe-Mere - Diftar voor verenigingen
Team Vooruit
Thursday 15
April 2021 10:36
De gemeente Erpe-Mere schakelt deze maand, voor het ophalen van restafval, over op het systeem van gewogen Diftar, waarbij je restafval in donkergrijze containers moet aanbieden en betaalt, met betaling per kilogram. Onze fractie stelde in deze context de vraag aan het gemeentebestuur, welke richtlijnen er zijn voor het afval van verenigingen zonder vast lokaal. “Wat moeten zij doen met hun afval, na een activiteit in een gehuurde ruimte”, vroeg Anja Vanrobaeys, tijdens haar laatste gemeenteraad.
Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat mensen die zich vrijwillig engageren in een vereniging, het afval van een activiteit mee naar huis moeten nemen en zo persoonlijk opdraaien voor de meer dan verdubbelde afvalkosten die aan het nieuwe systeem vasthangen.
Volgens het gemeentebestuur is het antwoord vrij eenvoudig. Alle erkende verenigingen kunnen een afvalcontainer (bij voorkeur van 240 liter) kopen van de gemeente, aan hetzelfde tarief zoals bedrijven en op persoonlijke naam van een verantwoordelijke, maar dan wel gekoppeld aan een vast lokaal. De tarieven voor de verenigingen zijn dezelfde als voor gezinnen. Deze informatie werd per brief verstuurd naar de jeugdverenigingen van Erpe-Mere, maar andere verenigingen kregen hierover nog geen informatie. Hoe dan ook, de vraagt blijft: hoe moeten verenigingen zonder vast lokaal dit regelen? Wat moeten zij doen met hun afval?
Wij vragen een duidelijke en haalbare regeling, zowel logistiek als financieel, waarbij engagement beloond wordt en waarbij erkend wordt dat een vereniging toch een andere maatschappelijke doelstelling heeft dan een bedrijf. De regeling moet natuurlijk ook vermijden dat er misbruik kan van gemaakt worden, door bijvoorbeeld persoonlijk afval goedkoper via de vereniging aan te bieden. Dit is allesbehalve de bedoeling.
Vanuit onze fractie willen we natuurlijk ook dat mensen, thuis en in verenigingen, aangemoedigd worden om, waar mogelijk, afval te verminderen. Misschien kan de gemeente een eenmalige aanmoedigingspremie aanbieden waarmee verenigingen kunnen investeren in herbruikbaar materiaal, met informatieve of zelfs logistieke ondersteuning vanuit de Dienst Leefmilieu? Eventueel kan er zelfs een jaarlijkse ‘Zero Waste prijs’ uitgereikt worden aan verenigingen die zich ingezet hebben om hun afval drastisch te beperken?
Stof tot nadenken!
Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.