Nieuws

LOKAAL: Diestse Vooruit-fractie heeft bedenkingen bij toekomstig circulatie- en parkeerplan

Team Vooruit

Friday 17

September 2021 15:55

Op de agenda van de Diestse verenigde gemeenteraadscommissie van 16 september werden naast de aanpak van de watersnood ook het toekomstige circulatie- en parkeerplan voorgesteld. Na een overleg binnen hun fractie, formuleerden de VOORUIT-raadsleden enkele bedenkingen.

 

Het was fractievoorzitter Murat Celik die na de toelichting bijkomende aandachtspunten wilde meegeven wanneer het nieuwe circulatieplan in voege zal treden in november.

‘Het verkeer kan dan via een tweede richting de binnenstad bereiken, nl. via de Schaffensestraat over de Koning Albertstraat, richting de Grote Markt. Eén van de uitrijdmogelijkheden is via de Leuvensestraat. Dit is nu reeds een kritieke plaats voor fietsers en ik hoop van ganser harte dat het extra autoverkeer niet voor meer gevaarlijke situaties zal zorgen. De veiligheid van de fietsers in de binnenstad moeten we ten alle tijden vrijwaren.

Daarnaast zijn we licht bezorgd dat we op deze plaats misschien een nieuw knelpunt gaan creëren. De huidige verkeersdrukte in de Schaffensestraat zou zich nu misschien wel kunnen verplaatsen naar deze zone. Maar ik blijf positief en hoop dat het autoverkeer ook de andere straten zal gebruiken om het stadscentrum te verlaten,’ zegt Celik.

Evaluatie en bijsturing kunnen het verkeerscirculatieplan optimaliseren.

Ook vroeg Murat Celik om dit circulatieplan regelmatig te evalueren en indien nodig bij te sturen. ‘Er staan de Diestenaar én de bezoekers uit andere gemeenten heel wat veranderingen te wachten. We kunnen ons voorstellen dat dit in het begin wel wat verwarring en ongemakken met zich kan brengen. Daarom stelde ik de vraag dat de ordediensten in de beginfase nog wat mild zullen optreden bij vergissingen.’

Na het circulatieplan kwam ook het nieuwe parkeerbeleid aan bod.

Vanaf 1 november zullen er ook hier een aantal wijzigingen worden doorgevoerd. ‘Binnen onze fractie stelden we ons toch wat vragen bij de keuze die het stadsbestuur maakt over het parkeren in Diest. Tot nu toe was het mogelijk om 2x per dag telkens 30min gratis per parkeerzone te parkeren. Maar door de invoering van 1 grote zone, worden ook deze gratis 30 minuten verminderd tot 1x per dag. Het parkeertarief wordt herleid tot €1 per uur voor de volledige zone.

Als je dan weet dat hierdoor de grootste groene zone nu duurder wordt, vind ik dat een spijtige keuze’, zegt raadslid Carina Jankowski.

Parkeren in Diest wordt duurder.

Daarnaast worden een aantal straten, die nu tot de blauwe zone behoren en waar een parkeerschijf verplicht is, omgevormd tot betalende zone. ‘De bewoners van de M. Mackenstraat, Vestenstraat, Schoenmakersstraat en Rozengaard zullen hierdoor ook moeten overschakelen van gratis bewonerskaart naar betalende bewonerskaart.

Die bedraagt €75 voor een eerste wagen en €150 voor een tweede kaart. Dit is toch wel een extra kost die er plots bij komt. Ik vraag me af of alle bewoners hier tevreden mee zullen zijn… De betalende bewonerskaart geeft trouwens geen garantie op een parkeerplaats.’

Het wordt de pendelaar bijzonder moeilijk gemaakt in Diest.

De pendelaars aan het Diestse station staan ook nog wat ongemakken te wachten. ‘Een deel van Schoonaerde, helemaal tot onder aan de berg naar Molenstede wordt ook een betalende parkeerzone. De tarieven hiervan zijn nog niet gekend, maar er komt wel de mogelijkheid tot de aanschaf van een zogeheten pendelkaart, die trouwens ook betalend is en geen garantie biedt op een parkeerplaats.

Onder aan het station zal de pendelaar ook niet meer een hele dag kunnen parkeren, vermits dit een blauwe zone wordt waar een maximum parkeertijd van 3u zal gelden. Het wordt de pendelaar bijzonder moeilijk gemaakt. Is dit nu de manier om het openbaar vervoer aan te moedigen en de files op de wegen terug te dringen? Ik dacht het niet’, aldus Jankowski.

‘Hoe je het ook draait of keert, parkeren in Diest wordt duurder: omvormen van gratis blauwe zones naar betalende parkeerzones, extra betalende bewonerskaarten, de parkeertarieven van de grootste (groene) zone verhogen, nieuwe betalende pendelkaarten én betalende parkeerplaatsen boven het station.

Van de verkiezingsbeloften Een parkeerbeleid op maat van de inwoners en De parkeergelden verlagen van huidig burgemeester blijft er maar weinig over. De Diestenaar zal het geweten hebben’, sluit Jankowski af.

 

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant