LOKAAL: De wolf....
Team Vooruit
Monday 29
November 2021 12:36
In mei van dit jaar werd een wolf gespot in het Grenspark de Kalmthouts Heide. De voorbije dagen circuleerde er op social media opnieuw een filmpje van een overstekend dier ter hoogte van Heiblok. Ook een krant pikte dit bericht zaterdag op.
Sommigen beweerden dat het om een wolf gaat. Volgens de organisatie ‘Welkom Wolf’ is dat evenwel verre van zeker. Naar hun gevoel gaat het om een wolfshond.
De terugkeer van de wolf op zich is goed nieuws!
Wel vraagt Vooruit dat de gemeente goed communiceert en aandringt bij de Vlaamse overheid om onze regio in te kleuren als risicogebied, zodat landbouwers aanspraak kunnen maken op subsidies voor beschermingsmaatregelen.
Eerder deze week meldde diezelfde organisatie ook al dat er in Noord-Brabant een wolf zou rondzwerven. En, dat het niet onwaarschijnlijk is dat deze zuidwaarts zou lopen via Bergen op Zoom richting Nederlandse grens.
Op zich is de terugkeer van de wolf wat ons betreft goed nieuws. Want dat betekent dat hij zich na meer dan eeuw opnieuw zou thuis voelen in Vlaanderen en in onze contreien. En, dat zou bijgevolg ook betekenen dat het beter gaat met de biodiversiteit.
Bovendien is de terugkeer van de wolf ook positief voor andere dieren. Zoals de website van het Agentschap Natuur- en Bos ook vermeldt kiezen wolven vaak zwakkere en/of zieke prooien uit en zorgen ze zo voor een gezondere wildpopulatie.
Het vlees dat de wolven niet opeten, blijft liggen en vormt een maaltijd voor andere dieren. Heel wat aaseters profiteren bijgevolg van de aanwezigheid van wolf. Sinds de wolf is teruggekeerd in Vlaanderen, zijn er voor het eerst sinds lang weer broedende raven gespot.
De wolf vormt bovendien geen enkel gevaar voor de mens. Dat is alleen in sprookjes zo. Hij heeft zelfs schrik van mensen.
Europees en Vlaams beschermd
Vermits de wolf een beschermd dier is, zowel Europees, maar sinds 2016 ook op Vlaams niveau geniet hij de hoogste bescherming. Overtredingen van de regels worden dan ook -terecht- streng bestraft.
We begrijpen dat er mogelijk ongerustheid zou kunnen ontstaan bij landbouwers en houders van (klein)vee. Maar anderzijds moeten we er toch ook alles aan doen om deze Europees beschermde diersoort kansen te geven.
Als zou blijken dat de wolf effectief terug naar onze contreien komt, dan lijkt dé maatregel het plaatsen van ‘wolf’proof omheiningen met schrikdraad.
Vooruit vraagt dan ook dat de gemeente hierover duidelijk en tijdig communiceert met de betrokken doelgroepen zoals de landbouwsector en de wildbeheerseenheid en de contactgegevens van het meld- een aanspreekpunt bij de Vlaamse overheid onder de aandacht te brengen.
Ook roept ze op om de bevolking afdoend te informeren over de mogelijkheden om hun kleinvee te beschermen.
Voor landbouwers in risicogebieden geeft de Vlaamse Overheid via het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) subsidies voor wolfwerende afsluitingen. Vooruit vraagt dat Essen bij de Vlaamse overheid erop aandringt om ook onze gemeente en regio mee op te nemen als risicogebied.
Ga naar Laatste nieuws
Over de Auteur
Team Vooruit
Deel dit artikel met je vrienden.