Nieuws

LOKAAL: Bierbeek - Menswaardig inkomen

Team Vooruit

Wednesday 08

September 2021 11:11

De laagste lonen, de minimuminkomsten uit sociale zekerheid en het leefloon zijn vaak ontoereikend om een menswaardig leven te leiden. Daarom kennen OCMW’s, ook dat van Bierbeek, dikwijls ‘aanvullende steun’ toe die het maandelijks budget verhogen.

 

Momenteel doen OCMW’s dit naar keuze en ontbreekt er een algemeen kader om dergelijke aanvullende steun toe te kennen. Met de Referentiebudgetten voor een Menswaardig Inkomen (REMI) wil men daaraan verhelpen.

De REMI-tool stelt het OCMW in staat om te berekenen wat het leven werkelijk kost, op maat van het gezin of de alleenstaande. Via een uitgebreide rekentabel kan er dan geoordeeld worden of er te weinig inkomsten zijn om een goed leven te leiden. Wanneer een tekort vastgesteld wordt kan het OCMW dit bijpassen via een aanvullende steun. Deze tool is wetenschappelijk onderbouwd en toont objectief welk inkomen nodig is om in onze huidige samenleving voort te leven en vooruit te geraken.

Het is de bedoeling om de REMI-tool stapsgewijs in de werking van het OCMW op te nemen. Goed nieuws dus want een meer gelijke behandeling!


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant