Nieuws

LOKAAL: Bierbeek - Een duwtje in de rug

Team Vooruit

Tuesday 21

September 2021 09:56

Het recht op verhoogde tegemoetkoming (VT) is een systeem waardoor mensen met een laag inkomen minder betalen voor geneeskundige zorgen (medicatie, ziekenhuisopname, ...).  Heb jij er recht op?

 

Het kan op verschillende manieren toegekend worden. In een aantal gevallen gebeurt dit automatisch zoals voor personen met een inkomensgarantie voor ouderen, leefloon, of een aantal tegemoetkomingen voor personen met een handicap. Om van het recht op VT te genieten op basis van een beperkt inkomen moet echter een aanvraag ingediend worden.

Volgens de meest recente cijfers hebben 878 Bierbekenaren recht op VT, waarvan iets meer dan 400 dit recht op basis van een beperkt inkomen hebben. We weten echter dat velen met een beperkt inkomen hun rechten niet uitputten.

Nagaan of je van dit recht kan genieten is belangrijk: je betaalt niet alleen minder voor geneeskundige zorgen, het recht op VT opent ook andere rechten. Zo kan je met
korting op daguitstap of met vakantie via Iedereen Verdient Vakantie. Daarnaast zijn er nog andere voordelen zoals goedkopere tarieven bij De Lijn en de NMBS en een lagere bijdrage voor de Vlaamse Sociale Bescherming.

Als je het recht op VT hebt door een beperkt inkomen, kom je misschien ook in aanmerking voor de Vlaamse huursubsidie of de Vlaamse energielening voor werken als isolatie of de installatie van zonnepanelen. Ouder dan 65? Dan kan je misschien gebruik maken van de Vlaamse aanpassingspremie.

Verder gebruikt de gemeente Bierbeek het recht op VT om een korting van 26€ per jaar toe te kennen op de diftar rekening. Deze korting wordt automatisch toegekend, je hoeft hiervoor dus niets te doen. Ook kan je via het OCMW een tussenkomst vragen in sommige verwarmingskosten met een maximum van 300€ per jaar. Ten slotte geeft het recht op VT sinds kort via de UiTPAS voordelenkaart standaard 80% korting op de prijs van vrijetijdsactiviteiten bij UiTPAS-partners zoals de Borre.

Ben je aangesloten bij de Socialistische Mutualiteit Brabant en wil je nagaan of je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming omwille van een beperkt inkomen? Dan kan je bellen naar het nummer 016 30 17 50.

Voor andere vragen kan je terecht bij Jolien De Hertog of bij het OCMW (Speelpleinstraat 8, Bierbeek, tel: 016 46 10 74).

 


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant