Nieuws

LOKAAL: Elke dag Vrouwendag

Team Vooruit

Thursday 08

April 2021 11:01

Een maand na Internationale Vrouwendag schreef Romy dit stukje! Vergeten we Internationale Vrouwendag tot 8 maart 2022 of gaan we heel het jaar door ijveren voor structurele veranderingen?

 

Ik hoor gefluit aan de overkant van de straat. Iemand raakt mij aan op de tram en zegt ongepaste woorden tegen mij. Iemand raakt zichzelf seksueel aan wanneer die persoon tegenover mij zit in de bus. Iemand stuurt ongepaste foto’s via sociale media… dagelijkse realiteit voor zoveel jonge meisjes en vrouwen.

De maatschappij aanschouwt dit als normaal. Zelfs zo normaal dat het abnormaal is als een vrouw aangeeft dat het ongewenst of ongepast is. “Het was maar een grapje, wees niet zo serieus. Je zou blij moeten zijn dat ik je mijn aandacht schenk.” Dit is wat zoveel vrouwen te horen krijgen als ze al durven ingaan op dat soort gedrag.

Een vrouw zou zich niet bang mogen voelen als ze alleen buiten gaat. Ze zouden zich niet moeten voorbereiden op het ergste, maar toch is dit de harde realiteit.  Het is gek om te weten dat er in België meer vrouwen, dan mannen zijn en dat er te weinig gedaan wordt tegen dit probleem.

In mijn gemeente, Beveren, is dit probleem ook aanwezig. Ook hier merk ik dat er weinig wordt gedaan aan het feit dat niet iedere vrouw zich veilig voelt op straat. “Er zijn toch camera’s.” Hoor ik ze zeggen. Ja, er zijn camera’s die niet altijd aan staan of die niet altijd bekeken worden en dan zit je nog met het probleem dat aangifte doen een enorme hoge drempel is en blijft. 

Exact een maand geleden was het vrouwendag. Een dag waarop we collectief verontwaardigd zijn over ongepast gedrag tegenover vrouwen. Een dag waarop we collectief ijveren voor een gelijk loon tussen man en vrouw. Een dag waarop we collectief strijden voor de rechten van vrouwen. En ja, ook ik was verontwaardigd, heb geijverd en heb gestreden die dag. Maar wat met de dag nadien en de dag daarop, en de dag…

Gaan we nu in een collectieve winterslaap tot 8 maart volgend jaar? Gaan we de dagdagelijkse realiteit voor duizenden vrouwen en meisjes weer even aan de kant zetten? Gaan we weer volop inzetten op symptoombestrijding door zware straffen uit te delen en een lik-op-stuk beleid?

Begrijp mij niet verkeerd, dat is zeker en vast nodig maar we moeten ook de oorzaken aanpakken. We moeten aandacht hebben voor ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. We moeten aandacht hebben voor stereotiepe opvattingen over wat vrouwelijk en wat mannelijk is. Dat kan door het lanceren van campagnes of door het organiseren van educatieve schooldagen.

Meng die maatregelen met drempelverlagend werken voor aangiftes, zoals het Zorgcentrum Seksueel Geweld van het UZ Gent. Met veiligheidsverhogende instrumenten zoals camera’s of een app en met strenge straffen voor daders waarbij de strafmaat wordt gerespecteerd.

Een structureel probleem vergt een structurele oplossing en dat kan door voorgaande alvast mee te nemen in het beleid. Laten we samen een vuist maken tegen ongepast gedrag en vrouwonvriendelijkheid in de samenleving. Laten we van elke dag vrouwendag maken.


Ga naar Nieuws Vooruit
Over de Auteur

Team Vooruit

Deel dit artikel met je vrienden.

Dit vind je misschien ook
interessant